Hadžihafizbegović: Film uradio više nego politika

Izvor: Scandal.rs, 06.Mar.2015, 12:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hadžihafizbegović: Film uradio više nego politika

Hadžhafizbegović je na konferenciji za novinare rekao da je regionalna saradnja jedina mogućnost za razjedinjeni geografski prostor čijem je zbližavanju film doprineo više nego politika.

Kultura, a ne samo film, može da funkcioniše kao opšte mesto, jer je prednost jezik koji svi razumeju. Logično mi je da radim u Beogradu, Zagrebu, Skoplju ili Ljubljani, a ne u Sofiji, Bukureštu ili Pragu“, rekao je Hadžihafizbegović.

On je rekao da je uloga u filmu >> Pročitaj celu vest na sajtu Scandal.rs << reditelja Ognjena Sviličića “Takva su pravila” koji je prikazan u glavnom takmičarskom programu FEST-a, najteža koju je imao u karijeri, jer je bilo teško napraviti otklon od uloge roditelja kome strada dete.

Tim filmom, kao i nekim drugim srbijanskim ili filmovima iz Bosne i Hercegovine, skinuta je stigma da li će biti razumljivi publici u drugim zemljama, negde vani“, rekao je Hadžihafizbegović.

Reditelj Ognjen Sviličić rekao je da je film inspirisan istinitim dogadjajem koji daje poraznu sliku društva ogrezlog u anarhiju.

Kad društvo ne sankcioniše nasilje, onda ulazimo u anarhiju. Mi svi osećamo tihu anarhiju i da smo prepušteni sami sebi“, rekao je Sviličić.

Film “Takva su pravila” govori o tinejdžeru koji je na smrt pretučen na ulici, a za ulogu roditelja Emir Hadžihafizbegović proglašen je za najboljeg glumca na festivalu u Veneciji 2014, dok je na festivalu u Varšavi film nagrađen za najbolju režiju.

Nastavak na Scandal.rs...






Povezane vesti

Hadžihafizbegović: Film uradio više nego politika

Izvor: Svet, 06.Mar.2015

Gost Festa glumac Emir Hadžihafizbegović izjavio je da su koprodukcije budućnost kinematografije zemalja na prostoru bivše Jugoslavije.. Hadžhafizbegović je na konferenciji za novinare rekao da je regionalna saradnja jedina mogućnost za razjedinjeni geografski prostor čijem je zbližavanju film...

Nastavak na Svet...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Scandal.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Scandal.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.