Dolijala “kraljica slonovače”: Jang Feng Glan odgovorna za smrt pola miliona slonova!

Izvor: Svet, 09.Okt.2015, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dolijala “kraljica slonovače”: Jang Feng Glan odgovorna za smrt pola miliona slonova!

Ona je najzloglasniji trgovac slonovače koji je dosad uhapšen



Vlasti u Africi uhapsile su Jang Feng Glan – “kraljicu slonovače” i jednu od ključnih osoba u ilegalnoj trgovini kljovama zbog koje je poslednjih decenija ubijeno više od pola miliona slonova.
Kineskinja je uhapšena u Tanzaniji nakon što je specijalna nacionalna jedinica godinu dana pratila njeno kretanje između Pekinga, Ugande i Tanzanije.
“Ona je najzloglasniji trgovac >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << slonovače koji je dosad uhapšen”, saopštila je organizacija za zaštitu slonova “Elephant Action”.
Vlasti se nadaju da će ona progovoriti i specijalne istražitelje odvesti ne samo do njenih kineskih kontakata, već i korumpiranih lokalnih zvaničnika koji su verovatno znali što se događa i pomagali.
Jang je trgovala sa slonovačom poslednjih 10 godina i, kako je saopšteno, sigurno je imala pomoć lokalnih zvaničnika jer bez njih ne bi bilo moguće toliko dugo da krijumčari velike količine slonovače.
Veruje se da je u ilegalnoj trgovini od 1980. godine



Kineskinja se sumnjiči za finansiranje i snabdevanje lovokradica oružjem i vozilima, kao i za podmićivanje lokalnih zvaničnika.
Lokalne vlasti navode da je ona ključna osoba koja povezuje afričke krivolovce s kupcima u Kini, gde slonovača i rogovi nosoroga dostižu izuzetno visoke cene.
Šezdesetšestogodišnja Kineskinja optužena je da je od 2000. do 2014. godine prokrijumčarila slonovače u vrednosti od najmanje tri miliona dolara. Veruje se da je u ilegalnoj trgovini od 1980. godine.
Tanzanija je postala jedno od središta krivolova slonova u Africi, a u poslednjih pet godina ubijeno je 85.000 slonova. Populacija tih životinja je s 350.000 primeraka pre 50 godina, pala na nešto više od 100.000.

Nastavak na Svet...






Povezane vesti

Dolijala “kraljica slonovače”: Jang Feng Glan odgovorna za smrt pola miliona slonova!

Izvor: Scandal.rs, 09.Okt.2015

Kineskinja je uhapšena u Tanzaniji nakon što je specijalna nacionalna jedinica godinu dana pratila njeno kretanje između Pekinga, Ugande i Tanzanije...“Ona je najzloglasniji trgovac slonovače koji je dosad uhapšen”, saopštila je organizacija za zaštitu slonova “Elephant Action”...Vlasti...

Nastavak na Scandal.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.