Izvor: Svet, 06.Jul.2015, 15:16 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Deluje bolje od čokolade: Hrana koja diže raspoloženje, a ne goji
Nećete verovati, ali dokazano je da su krastavci hrana koja utiče na dobro raspoloženje i ima još veći uticaj od tamne čokolade.
Loše raspoloženje često lečimo čokoladom i drugim slatkišima, ali izgleda da postoji i bolja varijanta – ukiseljena hrana. Kako tvrde naučnici sa Univerziteta Merilend, fermentisana hrana poput kiselog kupusa, jogurta ili kiselih krastavaca sjajno smanjuje osećaj teskobe i vraća dobro raspoloženje.
Ključ je u probioticima, dobrim bakterijama >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << koje u telu podstiču stvaranje kortizola, hormona koji nam pomaže u borbi sa stresom.
Kiseli krastavci su odličan izbor i u drugim prilikama, pa se tako preporučuju nakon vežbanja jer delotvorno vraćaju energiju i sprečavaju grčenje mišića, pomažu kod menstrualnih bolova i mamurluka.
Stoga, kad se sledeći put osećate loše i želite nešto slatko, otvorite teglu kiselih krastavaca – učinak će biti još bolji nego da ste jeli čokoladu.