Izvor: Svet, 29.Avg.2015, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je “krckanje” prstiju loša ili dobra navika? (video)

Verovatno ste mnogo puta do sad čuli savet da ne bi trebalo da “krckate prste” jer im time nanosite veliku štetu koja će biti vidljiva tek u godinama koje dolaze. Da li je to tačno?
U našim zglobovima se nalazi sinovijalna tečnost koja suži za podmazivanje. Naučnici su verovali da ono što izaziva puckanje su mali mehurići vazduha koji postoje u tečnosti. Ipak,ove godine uspeli su da dokažu da ni ta teorija nije tačna.
Ove godine, prvi put je snimljen rendgenski snimak kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << izgleda puckanje prstiju.
Kako zapravo izgleda “krcakanje prstiju” možete videti na 0:44 sekundi video snimka, a dobra vest je da su naučnici utvrdili da se pucketanjem ništa nije slomljeno ni oštećeno.
I studija iz 2015. godine potvrdila je isto to. U istraživanju je učestvovalo 215 osoba, od 59 do 80 godina života. Naučnici su ih pratili pet godina i utvrdili da ne postoji veza između “krckanja” prstiju i artritisa, kao što se do sada verovalo.
Dakle, nemate o čemu da brinete.

Nastavak na Svet...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.