#BookTalk2016 – Nele Karajlić: U jednom momentu sam imao utisak da je cjela Srbija pročitala moju knjigu

Izvor: Svet, 25.Avg.2016, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

#BookTalk2016 – Nele Karajlić: U jednom momentu sam imao utisak da je cjela Srbija pročitala moju knjigu

Novi Sad će 1. i 2. septembra po drugi put biti domaćin najpriznatijim imenima iz sveta književnosti i izdavaštva. U prostorijama Spomen-zbirke Pavla Beljanskog 1. septembra od 19 sati održaće se prva panel diskusija i svečani koktel, a 2. septembra će se održati 10 panel diskusija u dva paralelna programa.
Kao i prošle godine konferenciji će prethoditi akcija “Nedelja knjige“, od 29. avgusta do 2. septembra u sklopu koje će svi putnici u gradskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << prevozu u Novom Sada koje naši volonteri zateknu da čitaju knjigu dobiti knjigu na poklon. Poklon knjige obezbedili su izdavači, partneri konferencije.
Po prvi put u sklopu konferencije održaće se Walk & Talk: Razgovor sa omiljenim piscem tokom šetnje Novim Sadom! Učesnici konferencije imaće prilike da se druže sa svojim omiljenim piscima tokom “Walk & Talk” aktivacije. Šetnja Novim Sadom uz kafu i kolače u “Teatru“. Pišite sa kim želite da se družite na WalkTalk@color.rs i saznajte termin šetnje. Broj učesnika po grupi je ograničen na 8.
Na panelu “Šta bi dao za veliku gestu: Iskustva javnih ličnosti koje su napisale knjige” učestvovaće i Nele Karajlić, osnivаč, kompozitor, tekstopisаc i frontmen rok grupe Zаbrаnjeno pušenje, scenаristа i glumаc Top liste nаdreаlistа, autork knjige “Fajront u Sarajevu”.
Zašto je “Fajront u Sarajevu” predstavljen kao knjiga, a ne kao skeč, televizijski format, scenario, pesma…?
– Jednostavno osjetio sam potrebu da svo svoje iskustvo sublimiram u pisanoj formi. Književnost, ako se ovo što ja radim može tako nazvati, je bez sumnje najtemeljnija ali i najteža umjetnost, koja od autora traži najveći intelektualni i emotivni angažman. Kako je dio mog života kojeg opisujem u knjizi sve samo ne dosadan, našao sam za shodno da tako nešto pretočim u roman. Mnogi moji prijatelji mi tvrde da bi Fajront mogao da bude i odličan film, ali će to morati da urade bez mene.
Posle fajronta obično nastaju najlepše ljubavne priče. Hoće li biti nastavka knjige i da li će biti baš tako romantičarski?
– Još dok sam radio na Fajrontu osjetio sam tajnu pisanja. To jeste neka vrsta meditacije, prelazak iz jednog svijeta u drugi. Piscu nije potreban kompjuterski program da bi prešao u virtuelnu stvarnost. Dovoljan mu je komad papira i olovka.
Kakve ste reakcije očekivali o svojoj autobiografiji, a kakve ste dobili?
– Očekivao sam da knjiga izazove određen interes kod publike, jer se u njoj bavim stvarima, i događajima koji danas imaju mitološke dimenzije, ali nisam ni sanjao da će ona izazvati ovoliko interesovanje. U jednom momentu sam imao utisak da je cjela Srbija pročitala moju knjigu.
Kako gledate na to što su knjige koje napišu muzičari i poznate ličnosti popularnije nego klasika, pogotovo kada je u pitanju osvrt na neke istorijske događaje?
– Nije nenormalno da poneke knjige imaju popularnost veću od klasika. U momentu kada sam napisao Fajront, u našim okvirima on je sigurno traženiji od Zločina i kazne. Popularne knjige možda imaju prođu u vremenu u kojima se pišu, ali teško je pomisliti da će Fajront za sto godina biti isto tako zanimljiv i tražen kao Zločin i kazna. Klasici i jesu klasici zato što njihova popularnost ne jenjava.
Na čemu radite trenutno i šta možemo da očekujemo u budućnosti?
– Pišem roman, veoma obiman, ali temeljit. Biće to sigurno jedna nova avantura.
Kompletan program konferencije i način prijave za učešće pogledajte na linku www.color.rs/booktalk2016/

Nastavak na Svet...






Povezane vesti

#BookTalk2016 – Nele Karajlić: U jednom momentu sam imao utisak da je cjela Srbija pročitala moju knjigu

Izvor: Scandal.rs, 25.Avg.2016

Novi Sad će 1. i 2. septembra po drugi put biti domaćin najpriznatijim imenima iz sveta književnosti i izdavaštva. U prostorijama Spomen-zbirke Pavla Beljanskog 1. septembra od 19 sati održaće se prva panel diskusija i svečani koktel, a 2. septembra će se održati 10 panel diskusija u dva paralelna...

Nastavak na Scandal.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.