Arsen Dedić: Pevao sam i Titu i Tuđmanu, obojica su me voleli

Izvor: Kurir, 27.Feb.2015, 00:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arsen Dedić: Pevao sam i Titu i Tuđmanu, obojica su me voleli

Jedan od najvećih kantautora sa prostora bivše Jugoslavije, Arsen Dedić, gostujući na televiziji N1, govorio je o svojoj bogatoj karijeri, osvrnuvši se, pritom, i na odnos sa pojedinim kolegama, ali i Franjom Tuđmanom i Josipom Brozom Titom.

Dedić je rekao da se celog života bavio samo muzikom, da je flautu počeo da uči sa šest godina, a kasnije je išao i na Akademiju. Svoju autobiografiju "Prvorazredni građanin drugog reda" i dalje piše.

Bavio sam >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << se svim okolnostima koje traju već šezdeset godina. Možda će i biti tako. Bio sam ja građanin svih redova. O tome nećemo jer nikad nije dobro da žrtva prepričava svoje nevolje jer zlotvor tada uživa, a žrtva sebi donosi nove nevolje. Bio sam napadnut i kad sam radio na televiziji. Nije bilo lako u to vreme. Ja sam pristalica one američke rečenice - tvoja sloboda seže do moje slobode", rekao je Dedić.

On se osvrnuo i na svoj odnos sa Đorđem Balaševićem. "Ja nikad njega nisam snimio uživo. Imali smo jednom zajednički koncert u Beogradu. Balašević mi je jednom poslao jedan CD na kojem je on snimio pesmu 'Biti kao Arsen'", naveo je on, a zatim objasnio i termin "Balaševićevizam" koji je upotrebio u jednom razgovoru.

"To je čovek koji je šest puta u jednoj sezoni napunio dvoranu Lisinski. To je taj stil koji se rađa u tim krajevima, koji u sebi nosi poetsku eleganciju. Ona je pučka, ima veliku dozu humora i tu se ljudi nalaze. Ali ne oduzimam sebi pravo da o tome mislim tako. Našu estradu ne mogu da gledam od toliko samoljublja. Svi nešto prete, ja sam reper, ja sam roker, kao da prete. I ja sam svašta napravio pa ti to ne nudim dnevno. Nikome neću naneti zlo, ali u samoobrani nisam naivan", poručio je Dedić.

Čuveni muzičar osvrnuo se i na svoj odnos sa političarima. "Kad sam išao Titu on bi želeo da mu ja uz klavir sviram neke svoje stvari. Isto tako i Tuđman koji je primio mene i Gabi, i rekao da smo njegov najmiliji par. Bio je muzikalan. Voleli su me obojica", priznao je Dedić.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.