Antoni van Levenhuk - 384. godišnjica rođenja holandskog naučnika!

Izvor: Svet plus, 24.Okt.2016, 00:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antoni van Levenhuk - 384. godišnjica rođenja holandskog naučnika!

Antoni van Levenhuk bio je holandski trgovac i naučnik, a poznat je kao otac mikrobiologije. Rođen je na današnji dan pre tačno 384 godina.

Antoni van Levenhuk poznat je kao "otac mikrobiologije", jedan od "očeva bakteriologije", te strastveni posmatrač mikroskopski sitnog sveta. Rođen je kao sin izrađivača korpi, a sa svojih 16 godina šegrtovao je kod škotskog trgovca robom u Amsterdamu. Najpoznatiji je po izumu prvog mikroskopa i doprinosima u razvoju mikrobiologije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << Koristeći rućno izrađene mikroskope, bio je prvi čovek koji je posmatrao jednoćelijske organizme, mišićno tkivo, bakterije, spermatozoide i protok krvi u kapilarima. Protozoe je izučavao u vezi sa tropskim oboljenjima, uključujući malariju, a otkrio je da su bakterije uzročnik kolere i tetanusa. Njegovi mikroskopi zrađivani su od srebrnih i metalnih okvir, koji su pričvršćivali rukom brušeno sočivo. Iako je u svoje doba smatran diletantom i amaterom, njegova naučna dostignuća su neverovatnog kvaliteta.

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.