Ako ste se pitali: Zašto školjke zvuče kao more?

Izvor: Svet plus, 30.Sep.2016, 23:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ako ste se pitali: Zašto školjke zvuče kao more?

Svi znamo koliko je lep osećaj kad prislonimo školjku na uho, zažmurimo i slušamo talase. Ili smo bar mislili da slušamo talase. Da li ste se ikad zapitali da stvarno čujemo more u školjkama ili je u pitanju nešto drugo?

Nažalost, to nikako nije more. Školjka reprodukuje svu buku koja se proizvodi kako oko nas, tako i u nama, sve zvuke na koje ne obraćamo pažnju ili ih ne čujemo jer su previše tihi. Da bismo pojačali neki zvuk, potreban nam je rezonator. Školjke >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << imaju dosta tvrdih zakrivljenih površina unutar sebe i zato odlično reflektuju zvuk. Unutar školjke odzvanjaju zvuci koje proizvode pokreti vazduha ili krv koja nam teče kroz glavu. Taj zvuk se pojačava i prečišćava tako da možemo da ga čujemo. Činjenica da sve školjke zvuče isto (kao morski talasi) čista je slučajnost. Slične efekte proizvodi i staklena čaša ili samo naša šaka kad je prislonimo na uvo. Primetićete da to povremeno rade pevači, kako bi bolje čuli sami sebe.

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.