6 efikasnih vežbi protiv nesanice

Izvor: Svet, 24.Mar.2016, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

6 efikasnih vežbi protiv nesanice

Da uveče ne biste “brojali zvezde” i nervirali se što ne možete da zaspite, pokušajte pre spavanja da uradite nekoliko vežbi za opuštanje mišića i relaksaciju organizma.
Foto: Guliver/Thinkstock



Nesanicu ili hronični poremećaj spavanja ima oko 10 odsto ljudi. Uspavljivanje im uglavnom traje duže od 30 minuta, i u proseku spavaju manje od šest sati noću. Najčešći uzroci nesanice su stres, anksioznost, depresija, ali mogu da je izazovu i neki >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << lekovi za hipertenziju, astmu, kortikosteroidi, preparati za mršavljenje. Preterivanje sa kafom, nikotinom i alkoholom, takođe, može da pokrene insomniju, ali i hronični bolovi, kancer, Parkinsonova i Alchajmerova bolest.
Pročitajte i… Pobedite nesanicu: Namirnice za zdrav i lak san
Osobe kod kojih je nesanica hroničan problem, trebalo bi već posle 18 časova da pokušaju da se oslobode napetosti koja se u toku dana nakupila. Jer, što je nivo stresa viši, misli su negativnije i podstiču strah da će i sledeća noć biti besana. Fizička aktivnost pre spavanja može da vam pomogne da pobedite nesanicu, a pre “noćnog treninga” možete i da se istuširate malo toplijom vodom, ili da popijete čaj za umirenje. Može da pomogne i kratko, blago masiranje desne ušne resice.

Nastavak na Svet...






Povezane vesti

6 efikasnih vežbi protiv nesanice

Izvor: Scandal.rs, 24.Mar.2016

Nesanicu ili hronični poremećaj spavanja ima oko 10 odsto ljudi. Uspavljivanje im uglavnom traje duže od 30 minuta, i u proseku spavaju manje od šest sati noću. Najčešći uzroci nesanice su stres, anksioznost, depresija, ali mogu da je izazovu i neki lekovi za hipertenziju, astmu, kortikosteroidi,...

Nastavak na Scandal.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.