Sud zaključio da je žrtva kriva

Izvor: Vesti-online.com, 03.Jul.2014, 10:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud zaključio da je žrtva kriva

Moldavka Svetlana Čabotarenko, žrtva čuvene seks-trafiking afere koja je pre dvanaest godina potresla Crnu Goru, osuđena je u Osnovnom sudu u Podgorici na godinu dana zatvora pod uslovom da za naredne dve godine počini novo krivično delo. Sud je zaključio da ona nije govorila istinu svedočeći protiv Zorana Piperovića, Ekrema Jasavića, Irfana Kurpejovića i Bajrama Orahovca, koji su tada osumnjičeni i pritvoreni kao glavni vinovnici i organizatori ove afere.

Moldavka >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << osuđena nagodi nu dana zatvora

 

Zoran Piperović, tada zamenik višeg državnog tužioca, a sada advokat, i Ekrem Jasavić, pokrenuli su sudski postupak protiv Moldavke da dokažu da su nepravdeno hapšeni i sumnjičeni za to prljavo i sramotno delo, iako je ona, u jeku istrage, još dok su oni bili u zatvoru, posredstvom međunarodnih organizacija dobila novi identitet i preseljena u neku drugu državu tako da se ni danas ne zna ni gde živi, čak ni da li je živa.

 

 

Istina nije na čistini

Iako je afera bila veliki skandal, iako je u pričama o navodnim orgijama i zlostavljanju mlade Moldavke po Svetom Stefanu i drugde, spominjano čak i ime Mila Đukanovića i tadašnjeg državnog tužioca Boba Vukčevića, kao i nekoliko poslanika i funkcionera vladajuće DPS, istraga koju je vodila sudija Ana Vuković, naprasno je prekinuta. Ključni svedok, Moldavka S.Č. (tek kasnije joj je otkriven identitet) iz Sigurne ženske kuće prebačena je u inostranstvo. Tako je stavljena tačka na ovaj slučaj a istina nikada nije isterana na čistinu.

Osnovni sud je u dva navrata odbijao tužbu Piperovića i Jasavića kao neosnovanu, odnosno oslobađao Moldavku bilo kakve odgovornosti, ali je obe te presude Viši sud ukidao i vraćao predmet na novo suđenje. Sudija Goran Đuković je sada, kako je saopštio, zaključio da Moldavka nije govorila istinu, odnosno da je sa umišljajem oklevetala Piperovića i Jasavića (Kurpejović i Orahovac se nisu pridružili krivičnom gonjenju pa ih više niko i ne spominje). Nije, međutim, objasnio šta joj je moglo biti motiv, jer to, kako je rekao, sud nije ni bio dužan da utvrđuje.

Zahvaljujući prvenstveno državnom dnevniku "Pobjeda" Piperović je - mada presuda još nije pravosnažna - osuo drvlje i kamenje na navodne tvorce afere:

 

Trijumf pravde?

Tužioci, prvenstveno advokat Piperović, i takvu osuđujuću presudu, zasnovanu na njegovim tvrdnjama, iskazima svedoka, uglavnom članova njegove i porodice drugog tužioca, odnosno na prvobitnoj izjavi Moldavke S.Č. a bez njenog neposrednog saslušanja, dočekali su kao trijumf pravde.

"Ovaj dan čekam otkad su me nesoji stavili u "betonjerku" (reč je o zloglasnoj apsani u podrumu podgoričke policije, napomena B.S) 1. decembra 2002. godine. Dvanaest godina se borim i na kraju sam se izborio da pobedim svu tadašnju javnu bezbednost, današnje i ondašnje tužilaštvo, sav prevarantski jad i NVO i jadnu opoziciju, sa časnim izuzecima, SDP, Ranka Krivokapića i Mića Orlandića, sve ambasade i ondašnje ambasadore na čelu sa američkim konzulom Hojt Brajanom Jiom, sve prevarante i lažove na čelu sa advokatom Draganom Prelevićem, sve medijske manipulante".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.