Optužnica za ratni zločin u Srebreniku

Izvor: Blic, 28.Jun.2014, 18:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužnica za ratni zločin u Srebreniku

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv tri lica koja se terete da su tokom 1992. godine počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva srpske nacionalnosti na području Srebrenika.

Sarajevo

Optuženi su Ekrem Ibračević, Faruk Smajlović i Sejdalija Ćović, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Oni se terete da su od početka juna do kraja avgusta 1992. godine za vreme oružanih sukoba u BiH na području sela Tinja, Potpeć, Jasenica >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i drugih u opštini Srebrenik, te sela Brezje i drugih sela na području opštine Lopare počinili ratni zločin.

U to vreme, Ibračević je bio načelnik vojne bezbednosti opštinskog Štaba Teritorijalne odbrane Srebrenik, Smajlović komandir voda Vojne policije opštinskog Štaba Teritorijalne odbrane Srebrenik, a Ćović pripadnik Vojne policije Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane Srebrenik.

Optuženi su za zločine u zatočeničkim objektima smeštenim u prostorijama Mesne zajednice Rapatnica i prostorijama mesnog fudbalskog kluba "Rapatnica" u naselju Luke, opština Srebrenik, u kojima je protivzakonito zatvoreno najmanje 40 civila srpske nacionalnosti, u trajanju od jednog do 37 dana, prema kojima je postupano suprotno odredbama Ženevskih konvencija.

Zarobljeni Srbi držani su u nečovečnim uslovima, mučeni i zlostavljani na različite načine, upotrebom alata, lemilica i električne struje, te su im nanošene teške telesne ozljede, a nije im pružana lekarska niti bilo kakva pomoć.

Srbi su mučeni na ponižavajuće načine, pucano im je iz vatrenog oružja u blizini tela, prećeno im je smrću, te su višestruko premlaćivani, ispitivani i zlostavljani, a u počinjenim zločinima su učestvovali optuženi zajedno sa drugim osobama.

Optužnica je prosjeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Ekrem Jevrić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.