Izvor: Nezavisne Novine, 15.Mar.2017, 20:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mudžahedine ubacile strane obavještajne službe

SARAJEVO - Na suđenju Sakibu Mahmuljinu za zločin počinjen na području Vozuće u opštini Zavidovići, svjedok Tužilaštva BiH Ekrem Alihodžić rekao je da su mudžahedine u BiH ubacile strane obavještajne službe preko međunarodno akreditovanih snaga.

Alihodžić je naveo da su strani borci u BiH došli preko Hrvatske.

Kao bivši načelnik Službe vojne bezbjednosti u Trećem korpusu >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << bivše Armije BiH, svjedok tvrdi da je bilo nemoguće pratiti tačne informacije o stranim borcima, uključujući i njihov identitet.

"Ponašanje tih ljudi je uticalo i remetilo tradiciju našeg domaćeg stanovništva", dodao je svjedok.

Na pitanje da li su strani državljani predstavljali bezbjednosni rizik, svjedok je rekao da su tako sagledavani.

Svjedok je naveo da nikad nisu došli do dokumenata stranih državljana, naglasivši da ih nisu ni tražili, te dodao da ne zna ni kome su se javljali po dolasku u Zenicu.

Alihodžić je potvrdio navode optuženog Mahmuljina da bi se, u slučaju konfrontacije sa odredom "El mudžahedin", pripadnici bivše Armije BiH prema njima ponašali kao da su neprijateljska sila, prenosi Birn.

Svjedok je naveo da je komandant bio zainteresovan da sve jedinice funkcionišu u sistemu rukovođenja i komandovanja, te dodao da je bilo zadržavanja informacija na nižim nivoima.

Na pitanje da li komandant divizije ili korpusa treba da preduzme radnje kada Vojna policija zarobi neprijatljesku grupu, a koju pod prijetnjom oružjem preuzme odred "El mudžahedin", svjedok je odgovorio da je komandant divizije trebalo da preduzme mjere isti dan kada je saznao.

On je potvrdio da je komandant divizije imao instrumente da djeluje na terenu.

Sakib Mahmuljin, komandant Trećeg korpusa Armije BiH, optužen je jer nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika odreda "El mudžahedin" na području Vozuće i Zavidovića.

Nastavak suđenja zakazan je za 5. april.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.