Ljubiša Buha član Keljmendijevog klana?

Izvor: Politika, 22.Jul.2014, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljubiša Buha član Keljmendijevog klana?

U optužnici Specijalnog tužilaštva Kosova protiv Nasera Keljmendija, u koju je agencija Al Džazira imala ekskluzivan uvid, bivši ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić prvi je na popisu Keljmendijevih saradnika za kaznena dela organizirani kriminal i teško ubistvo, a visoko mesto zauzima i Ljubiša Buha, svedok saradnik u procesu zemunskom klanu.

Radončić za optužnicu kaže da je politički konstruisana i da je reč o prljavoj predizbornoj kampanji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
„Optuženi Naser Keljmendi u saradnji sa Fahrudinom Radončićem, Ekremom Lekićem, Muhamedom Alijem Gašijem, Milovanom Jeremićem, Ljubišom Buhom – Čumetom, Milanom Ostojićem – Sandokanom, Naserom Orićem, Senadom Šahinpašićem, Nebojšom Vukomanovićem, Rašetom Stranjan, Benjaminom Halimovićem, Edinom Ahmetšahićem i ostalim organizovao je, formirao, nadzirao, vodio i usmeravao organizovanu i kriminalnu grupu“, potvrdio je tužilac Endru Hjuz.

„U Tužilaštvu BiH navode da protiv bivšeg ministra sigurnosti Fahrudina Radončića ne vode nikakvu istragu. Činjenica da se njegovo ime našlo u optužnici protiv Nasera Keljmendija na Kosovu, i to kao jednog od članova grupe koja je organizovala ubistvo Ramiza Delalića u Sarajevu, njima, kažu, ne menja stvari“, javlja Al Džazirina reporterka Nataša Krstin.

Radončić je, kako piše agencija Beta, tražio izjašnjenje od tužilaštva nakon što je tužilac Specijalnog tužilaštva u Prištini pomenuo i njegovo ime. Iz njegove stranke izdato je saopštenje u kojem se tvrdi kako je Radončić zapravo zaslužan za hapšenje Keljmendija.

Naser Keljmendi je poreklom s Kosova, ali je svoje kriminalno carstvo izgradio uglavnom u BiH, a poslove je, kako pišu mediji u regionu, vodio iz Sarajeva odakle je pobegao neposredno pre policijske akcije u kojoj je trebalo da bude uhapšen.

Posle višemesečne potrage pronađen je na Kosovu gde je i uhapšen u maju 2013. S obzirom na to da BiH nije priznala Kosovo, izručenje Keljmendija nije bilo moguće, pa je njegov predmet bosanskohercegovačko pravosuđe prepustilo kosovskom, a slučaj su preuzeli međunarodni tužioci. Na suđenju će se pojaviti više od 70 svedoka.

Keljmendi je vlasnik velike imovine u Crnoj Gori, BiH, Srbiji, na Kosovu, u Sloveniji, Dubaiju...

Keljmendi ima pravo žalbe na optužnicu, kažu u Euleksu, što znači da bi njen tekst u konačnoj verziji mogao da izgleda drugačije.

R. H.

objavljeno: 23.07.2014.
Pogledaj vesti o: Ekrem Jevrić

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.