Žetva pšenice u senćanskom ataru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jul.2015, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žetva pšenice u senćanskom ataru

Žetva pšenice, na severu Vojvodine, počela je u nedelju. Zbog lepog vremena i pogodne vlažnosti hlebnog zrna poljioprivrednici žure kako bi taj važan posao uradili na vreme i iskoristili idealne vremenske uslove za otkose pšenice. Proizvođači u senćanskom ataru zadovoljni su prinosom, koji je po hektaru  veći za čak 20 odsto u odnosu na prošlu godinu.

U senćanske silose, prvog dana kosidbe, smešteno je 1.500 tona pšenice. Žetva na ovim prostorima, u punom je jeku. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << A pošto su uslovi za to idealni, proizvođači kažu da je najvažnije da se taj paorski posao završi dobro.

"Cenu ne znamo, akontaciona cena je sada 15 dinara, ako bude 17 dinara bićemo zadovoljni", kaže Karolj Fekete iz Sente.

U Zemljoradničkoj zadruzi "Napredak" kažu da je pšenica koja je požnjevenja u nedelju, imala visok procenat vlage, pa je bilo neophodno da se naknadno suši u silosima, ali od ponedeljka u skladišta te zadruge stiže hlebno zrno odličnog kvaliteta. Naša ekipa zabeležila je kako se novi rod pšenice utovara iz skladišta zadruge i odnosi u silose senćanskog mlina, a kako kaže direktor te Zadruge, još uvek nisu definisali otkupnu cenu zlatnog zrna.

"Od ponedeljka žito je suvo, kvalitet je odličan, a i prinos je dobar i on je osam tona po hektaru", kaže Jožef Šandor, direktor ZZ "Napredak".

U senćanskom ataru završena je i žetva ječma. Na početku otkupa, cena stočnog ječma bila je 16 dinara, potom je pala na 15, 50 dinara, dok je pivarski ječam otkupljivan za 17,30 dinara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Žetva pšenice u šabačkom kraju

Izvor: RTS, 03.Jul.2015, 11:48

U šabačkom kraju počela je žetva pšenice, zbog čestih padavina, oko sedam dana kasnije nego što je uobičajeno. U odnosu na prošlu godinu, na pojedinim parcelama, rod je manji za petinu. . Na šabačkim njivama pali...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.