Železara može da uveća BDP za čitav procenat

Izvor: Danas, 05.Maj.2016, 20:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Železara može da uveća BDP za čitav procenat

Beograd -

- Kompanija Hestil, novi vlasnik Železare Smederevo, dobila je kredit od 600 miliona dolara od Kineske banke namenjen modernizaciji njihove fabrike u Srbiji. Kako je Danasu potvrđeno u Železari, Kinezi još nisu preuzeli upravljanje, ali je upravo juče završeno potpaljivanje druge visoke peći, što će podići proizvodnju.


                 

Novi vlasnici, prema najavama, očekuju da maksimalni kapacitet proizvodnje dostignu do >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << kraja sledeće nedelje, kada bi iz Smedereva trebalo da počne da izlazi više od dva miliona tona čelika godišnje. U tom trenutku, kako procenjuju stručnjaci, Železara će direktno podići bruto domaći proizvod Srbije za oko jedan odsto.

Kako za Danas objašnjava profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić, ako se uzmu u obzir sadašnje cene čelika i obim poslovanja, podizanje proizvodnje na maksimalan nivo bi donelo novu dodatu vrednost privredi Srbije u iznosu od okvirno oko jedan odsto BDP-a.

Poslednji put kada je Železara imala takav nivo proizvodnje, njom je upravljao Ju es stil i cene čelika su bile skoro duplo veće, čime je i doprinos BDP-u bio znatno viši. Savić podseća da cene čelika fluktuiraju te da će stvarni uticaj na BDP zavisiti od trenutnog stanja na tržištu čelika.

- Prodaja Železare je jako dobar potez, naročito ako se obistini sve što je najavljeno, jer će Kinezi uložiti sredstva u nove tehnologije. Drugo, krenuće se sa proizvodnjom galvanizovanog čelika, što je proširenje asortimana i predstavlja viši stepen finalne proizvodnje, što znači i veću zaradu. Na kraju, ko kaže da posle ove investicije, Kinezi neće odlučiti da kupe i neke druge firme u Srbiji, poput Ikarbusa, ili da neće krenuti u saradnju sa recimo Fijatom, kojem je potreban čelik. Razne mogućnosti se sada otvaraju. Početak rada Železare Smederevo mogao bi biti i početak reindustrijalizacije u Srbiji - veruje Savić.

Kolike će na kraju stvarno biti investicije Hestila u Smederevu nije jasno. U samom ugovoru o kupovini se ulaganja uopšte ne pominju, budući da Kinezi nisu ni kupili Železaru Smederevo kao firmu, nego samo svu njenu opremu i drugu imovinu. To znači da oni nemaju ni obavezu da zadrže radnike, o kojima takođe nema reči u ugovoru. Međutim, prilikom potpisivanja ugovora, rečeno je da će ulaganja biti 300 miliona evra, a kasnije je pominjano da bi mogla da dostignu i celih 900 miliona, tako da je cifra od 600 miliona iz uzetog kredita, praktično "na sredini".

Hestil bi trebalo da upravljanje fabrikom preuzme narednog meseca, kada će postaviti i svoj menadžment, a ko će od sadašnjih upravnika i na kojoj poziciji ostati, za sada se ne zna. Kinezi još nisu imenovali svoje direktore, već kako za Danas kažu u Železari, stalno šalju ljude koji se posle vraćaju nazad u Kinu. Očekuje se da će posle preuzimanja u Železari raditi stotinak kineskih funkcionera.

Dugovi opet na teret budžeta

Hestil je smederevsku železaru kupio za 50 odsto njene procenjene vrednosti, tojest za 46 miliona evra. Vlada Srbije je pristala da preuzme sve postojeće dugove fabrike, koji iznose oko 470 miliona evra. U prethodnoj prodaji, američki Ju es stil je za tu fabriku platio 23 miliona evra, takođe bez dugova, jer ju je kupio iz stečaja.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.