Zbog čega je cena lubenice naglo skočila?

Izvor: B92, 28.Jul.2015, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog čega je cena lubenice naglo skočila?

Visoke temeperature u Srbiji i najava lošijeg roda od očekivanog dovele su do rasta cena kukuruza i soje, ali i lubenice, i pored toga što je ona u sred sezone.

Ono što je za bostandžije u Srbiji bila katastrofalna sezona u najavi, sa cenom bostana koja je pala i na svega 5 dinara u Sremu, iznenada je postala u najmanju ruku prosečna godina za one poljoprivrendike koji su uspeli da sačuvaju rod od visokih temperatura.

Aleksandar Radisavljević je crevom dugim 300 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << metara sproveo vodu do parcele u selu Radovanje kod Velike Plane gde je po prvi put posadio lubenice.

Talas visokih temperatura spržio je rod lubenica u Albaniji i Makeodiniji, tako da je cena u Srbiji porasla na 20 dinara, a zatim je bukvalno preko noći otišla i na preko 30 dinara.

Bostandžije koje su sačuvale lubenice, zadovoljno trljaju ruke. Radisavljević je između redova bostana posadio kukruz šećerac kako bi pružao hlad vrežama lubenice.

"Cene je malo tu i tamo, ali sve što se radi je dobro. Imaće dva vagona bostana", kaže Radisavljević.

Ove sezone očekuje se da će Srbija čak i izvoziti lubenice, što je dodatno podstaklo rast cene, omiljene letnje poslastice.

Milan Radisavljeveć, je napustio posao u gradu da bi se bavio uzgojem lubenica u selu. Izgeleda da je odabrao dobru godinu da započne novi posao.

Trenutno je cena povrća u Srbiji katastrofalno niska, u Leskovcu se paradajz na kvantašu prodavao za svega 2,5 dinara za kilogram.

Međutim, stručnjaci predviđaju da to neće trajati dugo.

Već prvih nedelja avgusta doći će do rasta cena zbog slabijeg roda povrća kako u Srbiji tako i u okolnim zemljama.

Sredinom septerembra možemo da očekujemo poskupljenje mesa, mleka, i jaja zbog rasta cena kukuruza i soje na tržištu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zbog čega su naglo poskupele lubenice?

Izvor: Radio 021, 29.Jul.2015, 09:40

Visoke temperature u Srbiji i najava lošijeg roda od očekivanog dovele su do rasta cena kukuruza i soje, ali i lubenice, i pored toga što je ona u sred sezone...Ono što je za bostandžije u Srbiji bila katastrofalna sezona u najavi, sa cenom bostana koja je pala i na svega pet dinara u Sremu, iznenada...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.