Zavadi pa vladaj: Naftaši koji ne haju za dogovor

Izvor: B92, 07.Dec.2016, 19:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zavadi pa vladaj: Naftaši koji ne haju za dogovor

Najveći proizvođač sirove nafte u Zapadnoj Evropi izlazi kao pobednik dogovora OPEK-a i Rusije oko smanjenja proizvodnje.

Norveška je naime odbila da smanji proizvodnju i očekuje i porast investicija u svom sektoru.

Norveški ministar energetike Tord Lien kaže da norveška industrija pada već treću godinu zaredom i da 2017. vidi priliku u dogovoru OPEKa- i Rusije. Nije međutim precizirao stepen investicionog talasa koji planiraju.

“To što je OPEK >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uradio je dobro. Dobro je kratkoročno za proizvođače, dobro za investicije u naftnoj industriji i za svetsko snabdevanje naftom, tako da je na kraju to dobro i za potrošače”, rekao je Lien.

Investicije u naftnom sektoru Norveške planirane su na oko 18 milijardi dolara, što je za oko 34 odsto manje nego pre dve godine, kada je nafta išla do 100 dolara za barel. Pad cena će takođe ostaviti bez posla 40.000 ljudi u toj zemlji.

Norveška je odbila da smanji proizvodnju pravdajući to time što im je ona pala već 50 odsto od 2.000.

Cene nafte su i danas pale, jer postoji sumnja da planirano smanjenje proizvodnje OPEK i Rusije možda neće biti dovoljno da "stavi tačku" na prekomernu ponudu koja već duže od dve godine davi tržište. Od postizanja dogovora, i OPEK i Rusija su prijavili rekordnu proizvodnju.

Članice i nečlanice OPEK-a će se ovog vikenda sastati u Beču kako bi dogovorile detalje sporazuma o smanjenju proizvodnje, kojim je planirano ukupno rezanje proizvodnje za oko 1,5 miliona barela dnevno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.