Zašto je intervalni trening tako efektivan?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Okt.2016, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto je intervalni trening tako efektivan?

Svi mi tražimo brz i efektivan način da smršamo i budemo fit. Za mnoge ljude intervalni trening je bio najbolje rešenje. Saznajte zašto.

Možete ga primeniti na bilo koju rutinu vežbanja i važi za najbolji početni korak da ubrzate metabolizam, sagorite kalorije i oblikujete telo.

O čemu se radi

Većina trenera u teretanama ili fitnes klubovima primenjuje upravo intervalni trening – gubite kilograme, oblikujete telo i čuvate zdravlje. Najjednostavnije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rečeno intervalni trening uključuje vežbanje u kratkim intervalima, a rutinu i raspored vežbanja menjate i miksate svakih par minuta. Postoji mnogo različitih načina da se ovo sprovede i trening se može prilagoditi različitim osobama, njihovim mogućnostima i fizičkoj kondiciji.

Najjednostavnije je intervalni trening objasniti na vežbi – trčanje. Umjesto da trčite laganim tempom 30 minuta primenite intervalni trening – hodajte brzo 5 minuta da se zagrejete, trčite 3 minute, sprintajte najbrže što možete 2 minute, onda usporite i hodajte brzo 5 minuta, ponovo sprintajte 2 minuta, usporite na lagano trčanje od 3 minuta, pa opet uhvatite sprint cela 2 minuta, usporite na džogiranje od 3 minuta i završite trening brzim hodanjem od 5 minuta.

Kod intervalnih treninga jedna stvar je malo teža, možda je i zato tako efektivan – nema pauza između vežbi. Lakše i sporije vežbe su vaša pauza.

Možete, recimo, prvo da se zagrevate, odmah bez pauze prelazite na preskakanje užeta, pa sklekove ili čučnjeve, pa se vraćate na uže, pa na trčanje u mestu, pa na sklekove, ...

Zbog čega deluje

Ne čini se kao nešto posebno, zar ne? Ali, kako to da se za mnoge pokazalo tako efikasnim? Ima veze sa onim što smo pominjali – nema pauza. Vaše telo je stalno pod izazovom, kako prelazite na lagane vežbe, pa na teže čini vam se da sami sebe terate, da možete još. Sa intervalnim treningom stalno se prebacujete sa jedne grupe mišića na drugu, pa nema velikog premora niti pritiska na određeni mišić. (Naravno morate odabrati sistem vežbi koji odgovara vašoj kondiciji). Kako telo nije naviknuto na jednu rutinu ono ne zna šta sledi (kao kada trčite jednim tempom) i zato stalno radi i vaša pluća rade troduplu smjenu.

Uz sve to, nema dosadne jednoličnosti. Sami menjate tempo i kombinujete vježbe. (Samo pazite da posle jačih, slede malo slabije). Svakih par minuta menjajte "igru". Ako vozite bicikl krenite lagano, onda ubrzajte, onda raširite noge i spuštajte se niz brdo da odmorite ili vozite uz brdo, ...

Kako ga primeniti na vežbanje

Već smo ovo i jednim delom objasnili. Sasvim je jednostavno. Ako idete u fitnes centar možete recimo biti na biciklu 5 minuta, pa preći na sklekove, pa preskakati uže, pa se vratiti na bicikl, ... Ako možete raditi vežbe tek 5 minuta ni to nije problem, samo ih rasporedite od laganih prema jačim, pa ponovo prema laganijim. Pa, ponavaljate krug.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.