Zašto je gorivo skuplje nego u susednim državama

Izvor: B92, 03.Feb.2016, 21:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto je gorivo skuplje nego u susednim državama

U poslednjih nedelju dana prosečna cena litra benzina u Srbiji pala je za oko jednog dinara, a cena dizela za dva dinara.

I pored toga, cene goriva su i dalje više nego u državama u okruženju.

Cena sirove nafte na svetskom tržistu danas je oko 35 dolara po barelu, u odnosu na pre godinu i po dana kada je bila oko 115 dolara.

Pad od 300 odsto, trebalo bi da znači i da vozači u Srbiji mogu da sipaju benzin znatno jeftinije.

Međutim, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nije tako. Cene goriva su od juna prošle godine niže za svega desetak odsto.

"Svo smanjenje maloprodajne cene u poslednjih šest meseci se zapravo ostvarilo smanjenjem kompanijskog udela. Konačnu finalnu maloprodajnu cenu zapravo kreira drzava svojim zahvatanjem", kaže Tomislav Mićović, iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Ta konačna prosečna cena je danas 126 dinara po litru i za benzin i za dizel. Od toga drzava uzima 60 odsto, to jest 76 dinara za litar goriva koji kupite na pumpi, dok je kompanijska cena oko 50 dinara.

"Donošenjem Zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama stvaraju se uslovi, između ostalog, za realizaciju postignutog sporazuma koji se odnosi na fiskalnu konsolidaciju, a koji predstavlja osnov za sprovođenje sporazuma sa MMF-om. Srbija, i pored izmenjenih akciza, i dalje ima konkurentnu cenu na nivou regionalnog proseka. Pri tome će se ovako uvećani iznosi akcize prvi put uskladiti sa indeksom

potrošačkih cena u 2017. godini", navode u Ministarstvu finansija.

Građani smatraju da je cena goriva previsoka.

Upravo velika razlika u cenama dovodi do toga da sve veći broj potrošača iz pograničnih mesta ka Bosni i Makedoniji prelaze u te zemlje da kupi gorivo. Na punom rezervoaru u BiH se uštedi pet, a u Makedoniji čak 14 evra.

"Samim tim uplaćuju novac u budžete susednih zemalja. Ali, ni to nije najgore, nego pojavljuje se šverc, klasičan sverc, gde građani odlaze radi kupovine goriva i prodaje na srpskom trzistu. E to je dvostruki negativni efekat za budžet", kaže Mićović.

Najviše cene goriva u Evropi imaju Italija, gde je litar benzina evro i po, kao i Norveška i Velika Britanija gde se gorivo placa 1,38 odnosno 1,36 evra po litru.
Pogledaj vesti o: Cena goriva

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Železara neprofitabilna, 5.000 ljudi još ima platu

Izvor: B92, 04.Feb.2016, 18:14

Beograd -- Železara Smederevo posluje neprofitabilno, to za B92 potvrđuje direktor te kompanije Peter Kamaraš...Razlozi - niska cena čelika na svetskom tržištu. Rešenje možda ipak postoji...Početkom 2015. godine firma HPK inženjering, uz podršku srpske Vlade, preuzela je upravljanje smederevskom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.