Zašto evropski naftni div posustaje

Izvor: B92, 28.Avg.2014, 09:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto evropski naftni div posustaje

Najveći proizvođač nafte u zapadnoj Evropi, Norveška, mogla bi da smanji dugoročnu prognozu proizvodnje nafte.

Razlog za to je smanjenje kapitalnih investicija zbog povećanja troškova isplate akcionarima, navodi agencija Blumberg.

Investicije u proizvodnju nafte smanjivaće se nakon dostizanja vrhunca ove godine, a od 2015. će biti niže nego što se ranije očekivalo, rekao je rukovodilac Norveškog direktorata za naftu (NDP) Bente Nulan.

Prema njegovim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rečima, pogoršanje će se najranije odraziti na sledećoj zvaničnoj prognozi NPD, koja će biti objavljena početkom 2015. godine.

U januaru ove godine direktorat je očekivao da proizvodnja nafte u 2014. godine poraste, a zatim da ostane stabilna do 2019. godine.

Norveška nastoji da sačuva postojeći nivo proizvodnje ugljovodonika, koji je smanjen više nego upola od maksimuma postignutog 2000. godine.

Naftne kompanije koje rade u Norveškoj, sledeće godine mogu da smanje investicije više od 20 odsto, ukoliko stagnacija cena nafte i sniženje marži dovedu do rasta troškova, objavio je zavod za statistiku zemlje u junu.

Proizvodnja ugljovodonika u Norveškoj u 2013. godini je smanjena četiri odsto, na 1,82 miliona barela dnevno. U prvom tromesečju 2014. godine taj pokazatelj je povećan 6,7 odsto, u odnosu na isti period lane i iznosio je 1,93 miliona barela dnevno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.