Zarada po hektaru 30.000 EUR - sve ide u sok

Izvor: B92, 13.Avg.2017, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zarada po hektaru 30.000 EUR - sve ide u sok

Zbog medijskog buma i obećanja da će od aronije zarađivati trideset hiljada evra po hektaru, sibirsku aroniju sadili su poljoprivrednici i u Mačvanskomn okrugu.

Danas, ovo voće bogato antioksidansima niko ne otkupljuje, pa sav rod završava u soku.

Svih pet tona prošlogodišnjeg roda aronije Momčilo Šarčeviće iz Matijevca kod Šapca preradio je u sok.

Ove godine očekuje osam tona i opet je plan isti, jer otkupa nema.

U improvizovanom pogonu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << napravljenom od mašine za mlevenje mesa, sistema za ceđenje i termičku obradu sok od aronije pripremaju i Momčilovi prijatelji, jer to je jedini način da se voće ne baci.

Onda sami pronalaze tržište i prodaju čist organski sok od sibirske aronije.

A kada je 2013. godine podigao hektar savremenog zasada sa navodnjavanjem, stizala su obećanja da će zarada u petoj godini biti na desetine hiljada evra.

Flaša soka od 750 mililtara košta 500 dinara. Momčilo ima i potvrdu kavliteta, ali ni za sok nema obezbeđeno tržište. Kupce traži preko interneta i preporuka, i nada se da će neko zakucati na vrata da kupi njegov proizvod.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbi počeli masovno da sade aroniju - zarada je 30.000 evra!

Izvor: BKTV News, 13.Avg.2017

Zbog neverovatne zarade od trideset hiljada evra po hektaru, sibirsku aroniju sadili su poljoprivrednici u Mačvanskom okrugu...Kako ovo voće bogato antioksidansima niko ne otkupljuje, sav rod završava u soku...Svih pet tona prošlogodišnjeg roda aronije Momčilo Šarčeviće iz Matijevca kod Šapca...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.