Zapošljavaju 450, niko ne može u pogon pre obuke

Izvor: B92, 24.Okt.2016, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zapošljavaju 450, niko ne može u pogon pre obuke

Prijepolje -- Kompanija Trendteks u pogonima u Prijepolju i Gornjem Milanovcu zapošljava 457 radnika, a potrebe za obučenom radnom snagom su svakodnevne.

Zato je na inicijativu Klastera tekstilaca Zlatiborskog okruga i Trendteksa u Prijepolju održan okrugli sto o primeni inovativnog modela obrazovanja po meri tekstilne industrije. Prisustvovali su mu i direktori srednjih škola u užičkom kraju, te predstavnici Nacionalne službe za zapošljavanje i Ministarstva prosvete, nauke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i tehnološkog razvoja.

“Dualno obrazovanje je prioritet ne samo Ministarstva prosvete, već i Vlade Srbije”, istakla je Gabrijela Grujić, savetnik u pomenutom resoru, pišu Večernje novosti.

“Cilj je da se planovi upisa u škole prilagode potrebama i zahtevima privrede, pa je veoma važno da napravimo dobro partnerstvo između kompanija i škola, jer bez toga promena obrazovnog programa, dodatna obuka nastavnika ili ubeđivanje učenika da upišu određeni profil neće ništa značiti”, kaže ona.

Nedostatak obučene radne snage znatno usporava proces proizvodnje i smanjuje mogućnost ugovaranja novih poslova ovdašnjih tekstilaca...

“Svi koji dođu da rade kod nas moraju proći obuku, kako bi mogli da rade po standardima ove kompanije. Želja nam je da ih kroz sistem dualnog obrazovanja pripremimo tako da im, čim završe srednju školu, odmah ponudimo posao i dobijemo kadrove spremne za proizvodnju”, precizira direktor kompanije "Trendteks" Halid Hadžijakupović.

Kao primer dobre prakse je predstavljen model Tehničke škole iz Užica u kojoj je, od septembra, uveden novi obrazovni profil - operater za izradu nameštaja - koji su odmah podržali Švajcarska razvojna i Regionalna agencija za ekonomski razvoj i preduzetništvo (VEDA).

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.