Zakon štiti guvernerku čak i kad pravi štetu

Izvor: Blic, 31.Jan.2015, 20:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon štiti guvernerku čak i kad pravi štetu

Guvernerka Jorgovanka Tabaković i zaposleni u NBS neće odgovarati za štetu koju naprave na poslu ukoliko to nisu uradili svesno.

Ovakva zaštita zaposlenih u centralnoj banci predviđena je izmenama Zakona o NBS o kojima se trenutno raspravlja u parlamentu, a postojala je i u zakonu iz 2010. Razlike su minimalne, ali je odgovornost ostala ista.

“Narodna banka Srbije, guverner, viceguverneri, direktor uprave za nadzor i drugi zaposleni ne odgovaraju za štetu koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nastane u obavljanju poslova NBS, osim ako se dokaže da nisu postupali u dobroj veri”, navodi se u zakonu koji je guvernerka juče obrazlagala u parlamentu. U sadašnjem zakonu “zaposleni ne odgovaraju za štetu osim ako se dokaže da su je prouzrokovali namerno ili krajnjom nepažnjom. Zaposleni za štetu ne mogu odgovarati ni nakon prestanka radnog odnosa u NBS, odnosno prestanka vršenja funkcije.”

Na pitanje čemu minimalne izmene i da li NBS njima dobija veća prava, Jorgovanka Tabaković ponavlja da je reč o odredbi koja postoji od 2010. Tada je guverner bio Dejan Šoškić.

- Novim izmenama NBS nema ni veća ni manja prava - poručila je guvernerka za “Blic”.

Stari zakon predviđa da će NBS nadoknaditi troškove zastupanja u postupcima protiv zaposlenih i da oni koji su načinili štetu nemaju obavezu da novac vrate. U tom delu novi zakon čak je rigorozniji.

Ekonomista Goran Nikolić kaže da su ovakve odredbe preuzete iz dobre evropske prakse i da u tom slučaju nema dileme oko posledica.

- Namera je da se ostavi veća sloboda u radu. U slučaju pretnje nadoknadom zbog napravljene štete sprečava se efikasno izvršenje posla - stručno je objasnio Nikolić za “Blic”.

Nemanja Nenadić iz “Transparentnosti Srbija” veruje da nove izmene čak povećavaju odgovornosti guvernera i zaposlenih u NBS.

- Pojam dobra vera nije u srpskom pravu tako čest, ali je sličan pojmu savesnosti. U tom slučaju nove izmene ne smanjuju odgovornost zaposlenih u centralnoj banci. Odgovornost je možda i veća ili je najmanje na istom nivou - ocenio je Nenadić za “Blic”.

Naš sagovornik kaže da slična odredba postoji i kod sudija, uz izuzetke koji se tiču krivične odgovornosti.

Ko sve ima imunitet

Predsednika republike, premijera, ministre, kao i narodne poslanike štiti imunitet. Ukoliko ima osnova, o skidanju imuniteta većinom glasova odlučuje Narodna skupština. Uživanje imuniteta znači da oni ne mogu biti pozvani na krivičnu ili drugu odgovornost, da ne mogu biti pritvoreni niti se protiv njih mogu voditi krivični ili drugi postupci u kojima se može izreći kazna zatvora bez odobrenja skupštine. Ukoliko budu zatečeni u izvršenju krivičnog dela za koje je propisana kazna zatvora duža od pet godina, mogu biti privedeni i bez odobrenja parlamenta.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Zakon i dalje štiti guvernerku, čak i kad pravi štetu

Izvor: Radio 021, 31.Jan.2015

Guvernerka Jorgovanka Tabaković i zaposleni u NBS neće odgovarati za štetu koju naprave na poslu ukoliko to nisu uradili svesno...Ovakva zaštita zaposlenih u centralnoj banci predviđena je izmenama Zakona o NBS o kojima se trenutno raspravlja u parlamentu, a postojala je i u zakonu iz 2010. Razlike...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.