Zagrebačke vlasti žele zabraniti Uber

Izvor: SEEbiz.eu, 25.Nov.2015, 09:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagrebačke vlasti žele zabraniti Uber

ZAGREB - Dolazak Ubera u Hrvatsku uzburkao je mnoge, taksisti su oštro protestirali, gradonačelnik Milan Bandić rekao je da Uber nema nikakve dozvole te da u Zagreb Uber vozila mogu doći samo u dogovoru s taksi koncesionarima.

"Nemaju dozvole ni ministarstva ni Grada Zagreba, sve je to priča trla baba lan da joj prođe dan", rekao je Bandić.

Međutim unatoč svemu na zadovoljstvo mnogih Uber je stigao u Hrvatsku i krenuo raditi odlično. U samo dva tjedna imali >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << su 8000 novih korisnika.

Reakcije gradskih vlasti nije trebalo čekati dugo. Tako su već na idućoj sjednici Gradske skupštine najavljenoj za 1. prosinac na redu izmjene odluke o autotaksi prijevozu, a promjene je zatražio Klub gradskih zastupnika HSLS-a i HSS-a.

Ove bi izmjene direktno mogle utjecati na poslovanje Ubera što se može vidjeti iz dva članka u Prijedlogu izmjena odluka o autotaksi prijevozu.

U Članku 3. tako dodaju stavak u kojem stoji: Cijena za početak vožnje ne smije uključivati pravo na vožnju bez naknade.

S druge strane u članku 5. stoji "Javni poziv za podnošenje zahtjeva za izdavanje dozvola za autotaksi-prijevoz neće se objavljivati do 30. lipnja 2017, nakon čega će se objavljivati svake četiri godine".

Tim člancima direktno su napali Uber jer prije svega oni koji bi ubuduće htjeli voziti za Uber to neće moći narednih godinu i pol budući da im Grad neće izdavati dozvole sve do lipnja 2017.

Također članak 3. onemogućava Uberu besplatnu vožnju koju je davao svojim korisnicima ako bi pozvali i druge na registraciju.

Naime korisnici Ubera u Zagrebu početak vožnje plaćaju osam kuna, a dodatno se plaća četiri kune po prijeđenom kilometru plus 0,5 kuna po minuti vožnje, a pozivanjem drugih korisnika na registraciju i prvi korisnik kao i oni koje je pozvao imaju pravo na besplatnu vožnju u iznosu od 35 kuna.

Ovakvu odluku gradskih vlasti za Index je komentirao Loic Amado, zadužen za lansiranje Ubera u južnoj i istočnoj Europi.

"Uber je u otvorenom i konstruktivnom dijalogu s lokalnim vlastima još od prije lansiranja usluge uberX u Zagrebu. Mi pružamo našim partnerima vozačima dodatnu mogućnost zarade koja je sigurna i fleksibilna te želimo tu priliku ponuditi i svim ostalim licenciranim profesionalnim vozačima koji traže nove načine kako doći do novih klijenata.

Limitiranje opcija lokalnim ljudima za dodatnim poslom znači niže prihode za njih te manju mogućnost izbora i više cijene za stanovnike koji trebaju uslugu prijevoza", rekao je Loic Amado.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.