Zagrebačka burza: Indeksi na najvišim razinama u šest mjeseci

Izvor: SEEbiz.eu, 29.Maj.2016, 09:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagrebačka burza: Indeksi na najvišim razinama u šest mjeseci

ZAGREB - Svibanj je dosad bio najpozitivniji mjesec za Zagrebačku burzu. Potvrdio je to i ovaj tjedan koji je donio solidna rast indeksa uz manji promet, no to valja pripisati blagdanu Tijelova koijeg su mnogi povezali s vikendom.

Oba su indeksa  skočila po 1,4 posto pa je CROBEX zaključio na 1.721 bod, a CROBEX10 na 1.003 boda. Indeksi su dosegnuli najviše razine od studenoga prošle godine, pri čemu je CROBEX u odnosu na početak godine u plusu 1,9, a CROBEX10 1,4 posto.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << />
Redovni promet dionicama iznosio je prošloga tjedna 29,6 milijuna kuna, što je otprilike 10 milijuna manje nego tjedan dana prije.

Najveći promet prošloga je tjedna ostvaren dionicom Hrvatskog Telekoma (ZSE:HT-R-A), 5,5 milijuna kuna, a cijena joj je ojačala 0,5 posto, na 140,80 kuna.

Turisthotel (ZSE:TUHO-R-A) je trgovan u iznosu od 1,9 milijuna kuna, a cijena mu je podignuta 5,3 posto, na 3.000,00 kuna.

S prometom od 1,8 milijuna kuna slijedila je dionica Ericssona Nikole Tesle (ZSE:ERNT-R-A), no, pritom je pojeftinila 0,2 posto, na 1.122 kune.

Dionica Zagrebačke banke (ZSE:ZABA-R-A) poskupila je 1,3 posto, na 40,50 kuna, uz promet od 1,6 milijuna kuna.

U fokusu ulagača prošloga tjedna bile vijesti o privatizaciji. Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) objavio je, naime, u ponedjeljak pozive za iskazivanje interesa i dostavu obvezujućih ponuda za kupnju državnih dionica u Končar Elektroindustriji, te za javne dražbe na Zagrebačkoj burzi za prodaju dionica Sunčanog Hvara i HTP Korčula.

Dionicom Končara-EI (ZSE:KOEI-R-A) prošloga je tjedna ostvaren promet od 2,2 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 2,2 posto, na 683,60 kuna.

Dionica Sunčanog Hvara (ZSE:SUNH-R-A) poskupila je, pak, 1,9 posto, na 24,24 kune, no uz mršav promet od oko 37 tisuća kuna.

Dobitnce tjedna bile su dionice AD Plastika (ZSE:ADPL-R-A) koje su skočile 7,1 posto, na 106,59 kuna. Nakon što je u travnju isplaćena dividenda od 4 kune po dionici, Uprava AD Plastika najavila je da će se iz lanjske dobiti i ostalih rezervi dioničarima isplatiti dodatna dividenda od 8 kuna po dionici. Osim toga, kompanija je dobila i nove vrijedne poslove s Fiatom.

Gubitnik tjedna je Pevec (ZSE:PVCM-R-A) kojem je cijena pala za 10,12 posto na 117,11 kuna, a trgovan je u iznosu od 1,2 milijuna kuna.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.