Za kašnjenje na deonici auto-puta Ljig–Preljina krive domaće kompanije

Izvor: RTS, 28.Sep.2016, 08:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Za kašnjenje na deonici auto-puta Ljig–Preljina krive domaće kompanije"

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kaže za RTS da ne želi više ni dan kašnjenja za završetak radova na deonici auto-puta Ljig–Preljina. Očekuje, kaže, da se u novembru spoje obale Drine, ali da sa BiH mora da se radi na izgradnji graničnih prelaza.
Komentarišući jučerašnju ocenu Svetske banke, Zorana Mihajlović je rekla, gostujući u Dnevniku RTS-a, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da sve projekcije Svetske banke i međunarodnih finansijskih institucija idu samo naviše, a nikako naniže.

"To pokazuje da Srbija sprovodi reforme, da se njoj veruje i da je jedina zemlja u Evropi koja beleži rast BDP-a. Raste zaposlenost, a pada nezaposlenost", ističe Mihajlovićeva.
Kaže da je ponosna zbog toga i da veruje da se može uraditi mnogo da se u Srbiji živi bolje. Govreći o radovima na izgradnji mosta Ljubovija–Bratunac, kaže da su oni deblokirani i da se izvode.
"Očekujemo u novembru da se spoje obale Drine, ali mora sa BiH da se radi na izgradnji graničnih prelaza. Nije mi jasno zašto se od aprila čeka na odgovor druge strane, izgladili smo sve nesporazume i sporazumi će se brzo potpisati. Sledeće godine biće raspisani pozivi za granične prelaze. Ovaj most smanjuje putovanje i povećava broj radnih mesta", napominje ministarka.
Ističe da, što se tiče građevinskih radova, sve ide po planu.
"Nema razloga da u oktobru sledeće godine ne idemo preko tog mosta", dodaje ministarka Mihajlović.
Kaže da je za završetak radova na deonici auto-puta Ljig–Preljina postojao samo jedan rok, a to je 25. avgust.
"I ovaj put je gotovo gotov, 99,5 odsto. Neka nova vrsta roka je kraj oktobra. Mi nećemo ni dan kašnjenja i niko nema pravo da u finišu usporava radove i to je nemoralno. Niko ne radi ništa besplatno, ne smeju da greše i koriste staru opremu, a da novu drže van zemlje. Zbog toga sam, kao ministar, ljuta", ističe Mihajlovićeva.
Napominje da je komisija koja proverava radove na deonici Koridora 11 od Ljiga do Preljina formirana da bi se videlo gde su problemi i šta radi izvođač.
"Do februara nije bilo nadzora. Komisija radi i javno ćemo izaći sa rezultatima. Nisam definisala rok komisije, ali je važno da podzakonskim aktima definišemo bolji odnos između države i onih koji rade na terenu", smatra ministarka.
Dodaje da sa sobom najmanje četiri inženjera uvek vodi na teren.
"Ako svi kažu – ovde nema dovoljno ljudi, treba više da ih bude – onda moraju da se poštuju takve vrste preporuka. Ovo je posledica nedovoljnog znanja i opreme domaćih kompanija. Nema vremena da se neko uči na ovako velikim projektima", objašnjava Mihajlovićeva.
Kaže da je tema potencijalnih predsedničkih kandidata nametnuta.
"SNS će o tome razgovarati tek sledeće godine, a predsednik stranke je svojim radom pokazao da ume da proceni i oceni, i treba pustiti njega da oceni ko će biti kandidat SNS-a", zaključuje Zorana Mihajlović.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.