Za dve godine da odbacimo dolar

Izvor: B92, 01.Okt.2014, 10:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Za dve godine da odbacimo dolar"

Rusiji bi mogle da budu potrebne dve do tri godine da počne da svoje međunarodne obaveze namiruje u rubljama, kaže prvi čovek druge po veličini ruske banke.

Predsednik VTB Andrej Kostin kaže da bi u tom periodu mogli da se pokrenu svi neophodni mehanizmi i da je jedino pitanje koliko su banke spremne da preuzmu rizika, jer bi, kako tvrdi, aktuelno političko rukovodstvo podržalo takav potez.

Kostin se za ovu meru zalaže već deset godina, pa ruski mediji navode >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da ona nije usko povezana sa ruskim odgovorima sankcijama EU i SAD.

"Nisam naišao na razumevanje po ovom pitanju sa prethodnim rukovodstvom Centralne banke pre deset godina. Oni su verovali da, s obzirom na to da je dolar radio posao, ne bi trebalo ništa da radimo i da bi namirivanje u rubljama samo nosilo nepotreban rizik. Pod novim rukovodstvom, stav CB se promenio i mislim da smo na putu da napravimo veliki korak", rekao je Kostin.

On je rekao da su za Centralnu banku apsolutni prioriteti stvaranje nacionalnog platnog sistema i uspostavljanje domaće rejting agencije, o čemu se već neko vreme govori u ruskoj javnosti.

Istovremeno, EU i SAD raspravljaju o pooštravanju sankcija uvedenih zbog krize u Ukrajini, a jedna od mera bi mogla da bude i isključivanje iz globalnog SWIFT sistema za međunarodni transfer novca.

"To bi bila tačka bez povratka i svaki dalji dijalog bi bio nemoguć ako bi se to dogodilo. Ne znam kako bi Zapad mogao da očekuje da blokira SWIFT, a da dobije podršku u borbi protiv terorizma ili u nuklearnom razoružanju. Ako pogledate Iran, SWIFT se gasi kada propadnu svi ostali odnosi, politički, ekonomski, kulturni i diplomatski", naveo je on.

Kostin je dodao i da ukidanje SWIFT-a ne bi nanelo veliku štetu Rusiji, koja već ima razrađen rezervni sistem "na koji može da se prebaci u bilo kom trenutku".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.