Za državu rade više nego za sebe

Izvor: B92, 06.Maj.2015, 08:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za državu rade više nego za sebe

Poresko opterećenje radnika s prosečnom platom u Hrvatskoj je veće od 50 odsto, pa tako prosečan hrvatski poreski obveznik radi za državu više od pola godine.

"Hrvatski radnik s prosečnom platom, oženjen, s jednim detetom, iz Zagreba, nepušač, koji ima automobil, radi za državu čak 181 dan u godini", izračunali su u Udruženju "Lipa" povodom Dana poreske slobode zahvaljujući posebno napravljenom kalkulatoru.

To je dan u godini nakon kojeg radnik prestaje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da radi za državu i počinje da radi za sebe, a prema računici Udruženja "Lipa" prosečan hrvatski radnik svoj Dan poreske slobode može 'proslaviti' 1. jula.

Cilj koji Udruženje "Lipa" želi da postigne kalkulatorom je jačanje svesti poreskih obveznika o visokoj ceni države koju su prisiljeni da plaćaju, kao i potsticanje pozitivnih društvenih promena, pre svega u smeru poreskog rasterećenja kojim bi se poreskim obveznicima omogućilo da raspolažu s većim delom ličnog dohotka, navodi se u saopštenju Udruženja.

Krunoslav Šaric iz Udruženja "Lipa" napominje da su kalkulator, koji izračunava lični tzv. Dan poreske slobode u Hrvatskoj, napravili vodeći se idejom da su dosadašnje metodologije proračuna bile zasnovane na prosečnim parametrima hrvatske populacije. Oni su pak želeli da omoguće svakom hrvatskom poreskom obvezniku i penzioneru da izracuna svoj lični Dan poreske slobode.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.