Vulin: Zakon o radu je dobar, nema izmena

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Apr.2015, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Zakon o radu je dobar, nema izmena

Zakon o radu je dobar i neće se menjati, izjavio je ove nedelje ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

S druge strane, poslodavci ukazuju da se nisu zalagali za ukidanje plaćanja toplog obroka, pauze i prevoza, ali da će kad-tad do novih izmena doći, a sindikati tvrde da, i ako do novih izmena dođe, one neće iću u pravcu poboljšanja uslova radnika.

Ministar Vulin je Tanjugu rekao da je formirana radna grupa koja se bavi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << analizom, odnosno efektima primene tog zakona, njegovom usklađenošću i sa evropskim preporukama, drugim zakonima i njegovom ostvarivanju u životu.

"Ne menjamo Zakon o radu, formirana je radna grupa koja se bavi analizom efekata njegove primene u praksi, usklađenosti sa evropskim preporukama, ali i drugim zakonima i onom što je najvažnije njegovom ostvarivanju u životu", rekao je Vulin.

Vulin je kazao da se posebna ekspertska grupa bavi kodeksom radnog zakonodavstva, odnosno setom zakona koji će, kako se nada biti doneti u toku ove godine.

Ekspertsku grupu čine brojni profesori iz oblasti radnog zakonodavstva, koji su učestvovali u donošenju brojnih zakona i ceo radni vek posvetili radnom zakonodavstvu, objasnio je Vulin.

"Već se ozbiljno radi na Zakonu o socijalnom preduzetništvu, prednacrtu zakona o agencijama za privremeno zapošljavanje, zakonu o zapošljavanju naših radnika u inostranstvu", rekao je Vulin.

On je dodao da će, kada ekspertska grupa usaglasi predloge zakona, oni biti predstavljeni i Socijalno-ekonomskom savetu.

Radna grupa, objasnio je, daje predlog šta je to što bi trebalo menjati, kako bi trebalo menjati radno zakonodavstvo, a konačnu odluku donosi SES, i u krajnjoj liniji vlada.

"Tek u diskusiji na Socijalno-ekonomskom savetu dolazimo do toga da li ćemo nešto menjati ulaziti u zakonsku proceduru ili nećemo ulaziti", rekao je Vulin.

Ono što je sigurno, kaže Vulin, je da je Zakon o radu dobar i da se neće menjati.

"Ova godina je što se Ministarstva rada tiče, godina zakonodavstva", rekao je Vulin i dodao da će biti donete i izmene zakona o socijalnoj zaštiti, finansijskoj podršci porodicama sa decom i čitav niz zakona koji su veoma značajni, među kojima i Zakon o socijalnom preduzetništvu koji je prioritet.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da se unija nije zalagala za rešenja o kojima se prethodnih dana spekulisalo u javnosti, poput ukidanja plaćanja toplog obroka, pauze i prevoza.

"Nismo predlagali takva rešenja", kazao je Atanacković Tanjugu i dodao da smatra da će Zakon o radu ipak skorije pretrpeti neke izmene.

On je podsetio da je formirana radna grupa koja će se baviti rezultatima poslednjih promena zakona.

"Ipak, sigurni smo da će doći do promene zakona, jer ovakav zakon nije u skladu sa zakonima EU", rekao je Atanacković.

On je naveo primer da u evropskom radnom zakonodavstvu nije predviđeno da poslodavac plaća pauzu radniku za vreme radnog vremena, potom u evropskom radnom zakonodavstvu nije propisano davanje 13. plate i plaćenog obroka, odnosno, sve to ne spada direktno u zaradu.

"Lako je na Zapadu, ali zamislite kada bi se na ove naše niske plate ukinulo još to", rekao je Atanacković.

On je naveo primer da je Zakonom o radu predviđeno da su poslodavci u obavezi da plaćaju topli obrok i da neki od njih daju dnevno dinar za topli obrok, što, kako je, kazao, "ceo zakon i oblast radnog zakonodavstva baca u besmisao".

"Moramo se truditi tržišnim mehanizmima da plate budu pristojne ili da se bar redovno isplaćuju. Imamo situaciju koju ne možemo objasniti nikome u svetu, a to je da ljudi rade nekoliko meseci, a da uopšte ne primaju platu", poručio je Atanacković.

On je kazao da u zakonu postoje još neke stvari koje sadašnjim zakonom o radu nisu prilagođene navikama koje u razvijenom svetu postoje već godinama.

Atanacković je kazao da strani investitori ukazuju da neke stvari u Srbiji koje se tiču poslovanja nisu rešene na način kako je to praksa u zemljama iz kojih dolaze.

Sekretar Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović smatra da u ovom trenutku ne postoji spremnost za izmene Zakona o radu i da ako i do njih bude došlo one neće "ići" u pravcu poboljšanja položaja zaposlenih već da će dovesti do urušavanja njihovih prava.

"Mislim da, ako se donesu izmene one neće doneti nikakvo poboljšanje prava radnika, već samo njihovo urušavanje", rekao je Mihajlović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vulin: Zakon o radu je dobar, nema izmena

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Apr.2015

Zakon o radu je dobar i neće se menjati, izjavio je ove nedelje ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin...S druge strane, poslodavci ukazuju da se nisu zalagali za ukidanje plaćanja toplog obroka, pauze i prevoza, ali da će kad-tad do novih izmena doći, a sindikati...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.