Vulin: Budžet NSZ u 2015. veći za milijardu dinara

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Dec.2014, 14:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Budžet NSZ u 2015. veći za milijardu dinara

Budžet Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) za 2015. biće 2,8 milijarde dinara, plus 500 miliona dinara za osobe sa invaliditetom, što je za milijardu dinara više nego u 2014. godini.

To je danas najavio ministar za rad, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin.

"U vremenu štednje mi smo prepoznali gde treba povećati budžet, a treba ga povećati u novo zapošljavanje. Sa ovom količinom novca mi ćemo obuhvatiti 129.540 nezaposlenih kojima će se život >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << promeniti nabolje", kazao je Vulin na konferenciji lista "Ekonomist" - "Svet u 2015."

Prema njegovim rečima, budžet NSZ je 2014. godine 1,8 milijardi dinara i još 600 miliona dinara za osobe sa invaliditetom.

Ministartvo za rad je za 2015. predvidelo i subvencije za novo zapošljavanje, koje će se u zavisnosti od razvijenosti opština kretati od 150.000 do 250.000 dinara, dok će za osobe sa invaliditetom subvencije biti od 180.000 do 300.000 dinara.

Vulin je kazao da su u Srbiji najugroženija grupa nezaposlenih mlađi od 30 godina, stariji od 50, Romi i osobe sa invaliditetom i naglasio da će oni biti u fokusu podrške u 2015.

Istakao je da Vlada ove godine nije smanjivala socijalna davanja za dečiji dodatak, roditeljski, borački, i za invalidnine, i poručio primaocima te pomoći da "mogu mirno da spavaju", jer ni u 2015. neće biti smanjenja.

Vulin je na skupu kazao da će 2015. godina biti veoma teška, godina štednje, a pozitivni efekti će se pokazati tek 2016. godine.

"Kada rešimo problem preduzeća u restrukturiranju, kada isplatimo otpremnine, kada sve te ljude zbrinemo za jedan vremenski period, tek iduće godine ćemo primetiti da nismo isplatili 708 miliona evra, što smo radili svih ovih godina za održavanje preduzeća u restrukturiranju", rekao je Vulin.

Iduće godine Ministarstvo za rad će nastojati da donese ili izmeni nekoliko ključnih zakona - o socijalnoj zaštiti, o finansijskoj podršci porodicama s decom, porodični zakon, zakon o PIO, o socijalnom preduzetništvu, o boračkoj zaštiti i zaštiti njiihovih porodica, o bezbednosti na radu i šteti na radu.

Vulin je dodao da će Ministarstvo 2015. nastaviti pripremu za formiranje "socijalne karte" koja će, kako smatra, promeniti Srbiju i državnu administraciju i u prvoj fazi urediti funkcionisanje devet državnih registara koji sada nisu povezani.

Ministar je istakao da se, po anketi o stanju radne snage, stopa nezaposlenosti smanjila sa 22 na 17,6 odsto, a znatan broj novih zaposlenih su oni koji su radili neprijavljeni.

"Drugačijom politikom naše inspekcije rada uspeli smo značajan deo ljudi da prevedemo iz sive zone u legalne tokove", kazao je Vulin i dodao da je pozitivna promena povećanje doprinosa za PIO.

Tokom ove godine, dodao je, povećan je i stepen naplete PDV i akciza, te Vlada, rekao je Vulin, 2015. godine neće povećavati nijedan porez, već će raditi na efikasnijoj naplati postojećih.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Vulin: Budžet NSZ u 2015. veći za milijardu dinara

Izvor: Studio B, 18.Dec.2014

Budžet Nacionalne službe za zapošljavanje za 2015. biti 2,8 milijarde dinara, plus 500 miliona dinara za osobe sa invaliditetom, što je za milijardu dinara više nego u 2014..."U vremenu štednje mi smo prepoznali gde treba povećati budžet, a treba ga povećati u novo zapošljavanje" - najavio...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.