Vujović: Uspešan aranžman sa MMF, rast plata i standarda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jan.2017, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vujović: Uspešan aranžman sa MMF, rast plata i standarda

Ministar finansija Dušan Vujović ocenio je danas da, ukoliko trogodišnji aranžman koji je Srbija zaključila sa MMF-om, koji ističe početkom 2018. bude uspešno završen, građani mogu da računaju da postoje trajne osnove za rast, koje će omogućiti i rast dohodaka i standard.

"Sve što vlada radi u okviru trogodišnjeg aranžmana koji je u februaru 2015. zaključila sa MMF-om, usmereno je na stvaranje osnove za trajno povećanje plata i penzija", rekao je Vujović novinarima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na marginama konferencije Juromani u Beču.

Njegova procena je da, ako se treća godina programa uspešno završi, može da se računa sa trajnim osnovama rasta, koje će omogućiti rast plata, dohotka i standarda

"Kada budemo videli kako se realizuje, kada dođemo do kraja programa, razgovaraćemo o daljem koraku", rekao je on.

Ministar je podvukao da su plate u javnom sektoru i penzije već povećane i to povećanje je uneto u budžet za 2017. godinu.

"Dinamika isplata plata koje su povećane 1. januara isplaćuje se u dve ture u februaru – 5. i 20. februara", dodao je on.

Kada je reč o platama u privatnom sektoru, Vujović je rekao da će one zavisiti isključivo od uspeha privatnih firmi i njihovih prihoda.

"Čak i firme koje se delimično finansiraju iz budžeta ostvaruju veliki deo dohotka na tržištu od kojeg zavisi koliki će im prihodi, pa samim tim i zarade biti", zaključio je ministar.

Vujović:Investitorima atraktivne srpske obveznice

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da su srpske obveznice atraktivne za investitore, jer je i njima jasno da je odnos između prinosa i rizika na tim hartijama veoma dobar.

"Rizik trajno pada, a prinos je dobar", konstatovao je ministar govoreći na konferenciji Juromani u Beču o obveznicama.

Vujović je rekao da država ove godine planira da se zaduži 6,8 milijardi evra, a svega 600 miliona biće potrebno za pokrivanje budžetskog deficita, dok je ostatak namenjen refinansiranju postojećih dugova.

Ministar je precizirao da od ukupno 6,8 milijardi evra koliko je potrebno, veci deo, odnosno 6,2 milijarde, planirane su za refinansiranje. Od tog iznosa, planirano je da 4,7 milijarde bude prikupljeno sa domaćeg tržišta hartija od vrednosti.

"I tu planiramo da prikupimo 3,5 milijarde u dinarskim hartijama, a 1,6 milijardi u evrima, jer srpski investitori vole da kupuju hartije u evrima na domaćem tršižtu", rekao je on.

Vujović je naglasio i da to nije konačno, jer je država prošle godine planirala da će joj biti potrebno da se zaduži pet milijardi evra, ali je zbog odličnih fiskalnih rezultata, bolje naplate poreza i manjih troškova, potreban iznos za zaduživanje bio manji.

"Zbog odličnih rezultata smo četiri milijarde pozajmili u obveznicama, ispalo je da nam je potrebno milijardu evra manje, jer nismo imali deficit republičkog budžeta. Tako smo od dobrih fiskalnih rezultata imali korist i nismo morali da se zadužujemo", konstatovao je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vujović: Srbija planira da se u 2017. zadužiti 6,8 milijardi evra

Izvor: Blic, 17.Jan.2017

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da su srpske obveznice atraktivne za investitore, jer je i njima jasno da je odnos između prinosa i rizika na tim hartijama veoma dobar...“Rizik trajno pada, a prinos je dobar”, konstatovao je ministar govoreći na konferenciji Juromani u Beču o...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.