Vujović: Unapređenje javnih nabavki, više novca za škole

Izvor: N1 televizija, 28.Sep.2016, 21:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vujović: Unapređenje javnih nabavki, više novca za škole

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović ocenio je u Beogradu da se kroz unapređenje sistema javnih nabavki mogu ostvariti dodatne uštede, i do 20 odsto u odnosu na prošlu godinu, a taj novac upotrebiti svuda gde je potrebno, uključujući škole i obdaništa.

Vujović je na međunarodnom skupu o javnim nabavkama ukazao i na neophodnost obrazovanja svih koji su u sistemu javnih nabavki da bi se Srbija približila standardima koji važe u svetu.

"To će nam omogućiti >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << da vrlo lako završimo pregovore oko pete glave (poglavlja) koja se odnosi na javne nabake" u pregovaračkom procesu Srbije i Evropske unije ", rekao je Vujović.

Učesnike skupa pozdravio je i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, istakavši da je Beograd bio prva lokalna samouprava u Srbiji koja je, pre dve i po godine, formirala centralizovanu službu, odnosno agenciju za javne nabavke.

"Ukupne uštede kroz javne nabavke su skoro 1,2 milijardi dinara, a prosečan broj ponuđača po je porastao sa 1,8 na 2,6 po javnoj nabavci", rekao je Mali.

On je naveo i da su u Beogradu, pre nego što je centralizovan postupak javnih nabavki, njih skoro 40 odsto završavano ili rađeno kroz pregovarački proces, a da danas taj broj iznosi samo tri procenta.

U 2015, rečeno je na skupu, oko 5.000 naručilaca, kroz više od 100.000 zaključenih ugovora, ugovorilo je javne nabavke ukupne vrednosti veće od 355 milijardi dinara, što je 8,93 odsto bruto-domaćeg proizvoda.

Međunarodnu nedelju javnih nabavki, od 27. do 30. oktobra, organizovala je Privredna Komora Srbije u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj EBRD, Pravnim fakultetom Univerziteta u Beogradu i Univerzitetom Tor Vergata iz Rima.

Dekani dva fakulteta potpisali su i sporazum o saradnji koji obuhvata i osnivanje regionalnog centra za javne nabavke.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.