Vujović: Srbiji ne preti bankrot

Izvor: Danas, 24.Okt.2014, 22:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vujović: Srbiji ne preti bankrot

Beograd - Srbiji ne preti nelikvidnost niti bankrot, mi želimo na vreme da počnemo reforme kako bi se u naredne tri godine vratili na put oporavka i ekonomskog razvoja sa impresivnim stopama.

Sečenje troškova su kratkoročne i tvrde mere i zato ih stavljamo u rebalans kako bismo do 1. januara doneli još smanjenja troškova, u vidu subvencija i transfera koji nisu opravdani - rekao je juče u Skupštini Srbije ministar finansija Dušan Vujović obrazlažući rebalans budžeta >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << za ovu godinu. On je objasnio da se rebalans donosi zbog čitavog niza nepredvidivih događaja kao što su poplave, niža stopa rasta i niža stopa inflacije, što je dovelo do pada bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini od najmanje jedan odsto. Zato će prihodi budžeta biti za 33 milijarde dinara manji od predviđenih 930 milijardi, a rashodi veći, tako da će deficit biti povećan sa očekivanih 184,6 na 225 milijardi dinara.

- Rebalans odražava i težinu i negativni uticaj javnog sektora, posebno javih preduzeća, na deficit i javni dug zemlje. Krajnje je vreme da se pozabavimo tim problemom i da nađemo rešenja - rekao Vujović i ponovio da oko 90 odsto penzionera neće imati nikakvo smanjenje penzija ili će ono biti manje od deset odsto.

Poslanicima se obratio i premijer Aleksandar Vučić, koji je naveo da su mere fiskalne konsolidacije preduzete kako zemlja ne bi stigla do bankrotstva krajem 2016. ili početkom 2017. godine. Premijer je situaciju u zemlji objasnio citirajući pesnika Duška Radovića -“dok nismo priznavali da imamo probleme, nismo morali ni da ih rešavamo".

Najavljujući podršku rebalansu budžeta poslanici vladajuće koalicije pohvalili su Vladu Srbije za hrabrost u preduzimanju najavljenih reformi, dok opozicija, uz žestoke kritike, tvrdi da je odluka o smanjenju penzija neustavna i da će se mnogi penzioneri žaliti sudu u Strazburu.

Zoltan Pak, poslanik Saveza vojvođanskih Mađara, najavio je juče da će njegova stranka podržati predloženi rebalans budžeta, ocenjujući da je ova vlada imala hrabrosti da donese nepopularne mere, kao nijedna prethodna. I poslanik Nove Srbije Dragan Jovanović najavio je da će taj poslanički klub podržati rebalans, ali je upozorio da je nužno i smanjenje broja državnih agencija, kojih trenutno ima više od 140, a u kojima je prosečna plata direktora 350.000 dinara i koji neće osetiti smanjenje od 10 odsto, ali i da treba rešiti i problem javnih preduzeća.

Milorad Mijatović, šef poslaničke grupe SDPS, najavljujući podršku rebalansu ocenio je da su predložene mere bolne, posebno kada je reč o smanjenju penzija, ali da je to cena koja se plaća. Šef poslaničke grupe PUPS Milan Krkobabić ocenio je da je za ovakav krupni iskorak potreban opšti društveni konsenzus. Odgovarajući na ovakve primedbe premijer rekao je da je potreban društveni konsenzus, ali i da će reforme biti sprovedene i ako konsenzusa ne bude.

Marko Đurišić, šef poslaničke grupe Nove demokratske stranke, ocenio je da je država u prethodnih deset meseci vođena neodgovorno i da o tome svedoče brojke iz rebalansa. “Vlast govori neistinu i kad priča o povećanju broja zaposlenih, jer je on manji za 1,7 odsto. Ankete koje vi radite ne vide se u budžetu, to znači da broj zaposlenih na crno raste, a ne smanjuje se", konstatovao je Đurišić.

Poslanik Nove stranke Zoran Živković izjavio je da će ta stranka glasati protiv predloga rebalansa budžeta zbog toga što je to jedini rebalans na svetu kojim se deficit povećava i kažnjavaju se građani Srbije koji ničim nisu doprineli rupi u budžetu. Živković je rekao i da bi se za oko milijardu uštedelo ako bi se otpustili svi zaposleni koji su dovedeni u državnu službu u prethodnom periodu. Šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović upozorio je da smanjenjem plata od 10 odsto neće biti pogođeni oni koji imaju najviše, uključujući premijera Vučića, guvernerku Tabaković i predsednika Nikolića zato što će ukidanjem solidarnog poreza njihova plata biti povećana.

Vulin: Socijalna davanja se ne smanjuju

-Rebalansom budžeta nijedan dinar nije smanjen za socijalna davanja, ali je zato Vlada Srbije donela uredbu o radnoj aktivaciji onih koji primaju socijalnu pomoć i tako opravdaju ono što im država daje i pomaže. “To nije izmislila Srbija, to je praksa u većini zemalja sveta. Socijalna pomoć ne bi smela da bude zanimanje, već privremeno stanje nužde, a obrazovanje i rad su najbrži način da se to promeni”, rekao je Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja, i dodao da se uredba Vlade tiče samo radno sposobnih primalaca socijalne pomoći, kojih ima 147.000 ljudi.

Skupo plaćamo strancima da dođu

Na pitanje poslanika Marka Đurišića šta će biti sa Fijatom, ako vlasnik odluči da smanji proizvodnju, premijer je podsetio da je po nalogu bivše vlasti sadašnja dala 100 miliona evra, da on to zna i da nije u redu da sad tako nešto pita. „Dovodimo strance i plaćamo im skupo da dođu ovde, zato što mi nismo sposobni. Dali smo stotine miliona evra za ’Fijat’, nemojte da kažem, sve ukupno i milijardu“, rekao je Vučić.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.