Izvor: Danas, 21.Sep.2014, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vujović: Rebalans budžeta polovinom oktobra

Beograd - Ministar finansija Srbije Dušan Vujović izjavio je juče da se rebalans budžeta, u kojem će definitivno biti obelodanjene ekonomske mere, može očekivati polovinom oktobra, neposredno pre usvajanja budžeta za 2015. godinu, i istakao da će te mere biti oročene na najmanje godinu dana.

On je u emisiji „Stav Srbije“ na Prvoj srpskoj televiziji rekao da rebalans treba da prate izmene zakona zbog smanjenja plata. Vujović je objasnio da penzije do 25.000 dinara >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << neće biti pogođene smanjenjem, jer je to minimum za preživljavanje. Prema njegovim rečima, oni koji imaju penziju 26.000 dinara imaće smanjenje od 220 dinara, na 30.000 dinara to će biti smanjenje od 1.100 dinara, a na 40.000 dinara 3.300 dinara. Vujović je istakao da bi najviše penzije mogle da budu smanjene od 12 do 15 odsto, dok kada je reč o platama, smatra da smanjenje ne bi trebalo da bude više od 10 odsto na iznose od 25.000 do 100.000 dinara.

Vujović je istakao da postoji politička rešenost da se preduzmu ekonomske mere, napominjući da Srbija troši mnogo u odnosu na svoj bruto domaći proizvod. On je dodao da je stiglo više od 1.700 ponuda za nešto više od 400 preduzeća u restruktuiranju, ali da nisu sve idealne. Srbija ima više likvidnosti nego što je očekivala, pa nije pod pritiskom kreditora, naglasio je Vujović. Prema njegovim rečima, od 2009. godine do 2012. godine po 40 milijardi dinara godišnje su povećavane penzije. - Razumem zašto je populistička politika imala osnova prilikom formiranja vlasti ili u predvečerje izbora, ali se ne može razumeti nedostatak računice i kako će se sve to vratiti kao bumerang“.. Mi ovo radimo zato što je došao trenutak da izađemo na put, pažljivo ovo računamo, pokušavamo da nađemo put, ne u jednom koraku, nego za najmanje tri godine - rekao je Vujović.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.