Vujović: Razgovori uspješno završeni

Izvor: Capital.ba, 01.Sep.2015, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vujović: Razgovori uspješno završeni

BEOGRAD, Ministar finansija Srbije Dušan Vujović ocijenio je da su razgovori Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/ o drugoj reviziji aranžmana iz predostrožnosti uspješno završeni, da su rezultati dobri i da srpska ekonomija raste. „Od skoro vjerovatnog bankrota došli smo do sređenih finansija, do unapređena u fiskalnom deficitu i prešli smo od recesije, koja je prijetila, u pozitivan rast ekonomije“, rekao je Vujović na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predstavnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << MMF-a, nakon njihove dvosedmične posjete Srbiji. Vujović je rekao da se od danas Srbija okreće novim zadacima i najveći su strukturne reforme. „Država 20. veka je za nama, treba nam država 21. vijeka, elektronska država, sposobna da reformiše sopstvenu privredu i poboljša život stanovnika“, rekao je Vujović. Šef Misije MMF-a Džejms Ruf rekao je da je postignut dogovor o drugoj reviziji stendbaj aranžmana sa Srbijom, što sredinom oktobra treba da odobri i Bord direktora MMF-a. On je rekao da ovaj program donosi dobre rezultate i da „stezanje kaiša“ nije naškodilo rastu srpske ekonomije, nego naprotiv, ekonomija je počela da raste, a nezaposlenost da se smanjuje. Ruf je rekao da je MMF ispravio svoju projekciju rasta BDP-a Srbije na 0,5 odsto i očekuje da će se taj rast u narednom periodu ubrzati i nastaviti. On je dodao da je inflacija ostala na istom nivou, a da je devizni kurs stabilan te da očekuje intenziviranje strukturalnih reformi. Ruf je rekao da je opšti deficit niži od projektovanog, da je poboljšana naplata prihoda, ali da su javne investicije niže od projektovanih. „Fiskalni rezultati su bolji od projektovanih što će uticati na smanjenje duga“, rekao je Ruf, navodeći da dug još raste i da se njegov pad može očekivati 2017. godine. Što se tiče povećanja plata i penzija, on je rekao da će, kada se ponovo za nekoliko mjeseci bude razgovaralo o budžetu za 2016. godinu, biti razmotreno koliko je stabilno povećanje prihoda koji bi se mogli koristiti za mali dodatak na potrošnju. On je rekao da reforma državnih preduzeća napreduje i da država mora da ih ojača putem privatizacije, restrukturisanja i stečaja. Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković rekla je da su razgovori bili vrlo konstruktivni i da je načelno dogovoreno sprovođenje ekonomskog programa u svim oblastima koje su bile tema razgovora. Ona je dodala da se od Borda direktora MMF-a očekuje pozitivna potvrda ekonomskog pravca Srbije. Srna

Nastavak na Capital.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vujović: Najteži zadaci u strukturnim reformama tek predsoje

Izvor: Beta Video, 01.Sep.2015

BEOGRAD - Ministar finansija Dušan Vujović je istakao na konferenciji za novinare da tek predstoje najteži zadaci u strukturnim reformama, pre svega u reformi javnih preduzeća i državne administracije.(CH1)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.