Vujović: Povećanje minimalne cene za samo šest odsto

Izvor: Studio B, 15.Sep.2014, 22:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vujović: Povećanje minimalne cene za samo šest odsto

Ministar finansija Dušan Vujović rekao je da je realno da se cena minimalnog rada poveća za šest ili sedam odsto, a ne za 20 odsto, koliko su tražili predstavnici sindikata.

"Ti zahtevi nisu ekonomski opravdani zato što privreda ne bi mogla podnese povećanje minimalne cene rada od 20 odsto, posebno ako uzmemo u obzir pad bruto-domaćeg proizvoda, stagnaciju plata, sitacijicu na tražištu rada, realno je očekivati povećanje za šest, šedam odsto, ne više", rekao je Vujović >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << za Radio-televiziju Srbije (RTS).   

On je rekao i da je smanjenje plata i penzija neminovno, kao deo paketa ušteda, ali da se i dalje razmatra koliko će to smanjenje biti. "Pre su govorili o 15 i 20 odsto, moja procena je da bi smanjenje trebalo da bude 10 odsto i ni dinara više od toga, a možda i manje", rekao je Vujović.   

Dodao je da će narednih dana biti poznato i da li će smanjenje biti linerano. "Linareno smanjenje je lakše i vrlo ga je prosto izvesti, ali svi znamo da postoje oni koji se nalaze blizu egistencijalnog minimuma i teret bi trebalo da snose oni koji imaju plate iznad proseka", ocenio je ministar.   

Vujović je istakao da mora da se štedi i to tako - "da najmanje boli". Prema njegovim rečima, država će štedeti na materijalu, kao što je gorivo, ali i na subencijama koje ne daju efekta, među kojima su subvencije za "Železnicu" ili poljoprivrednike koji imaju imanja od 100 hektara.

 

 

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Poslodavci: Minimalac može gore 7%

Izvor: B92, 16.Sep.2014, 15:16

Unija poslodavaca Srbije prihvatiće povećanje cene rada najviše od sedam odsto, ukoliko predstavnici Vlade odluče da bi ona ipak trebalo da se poveća..Predsednik Unije Nebojša Atanacković je Tanjugu rekao da je povećanje minimalne cene rada od šest do sedam odsto, koliko najavljuju predstavnici...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.