Vujović: Idućeg meseca sporazum sa MMF-om i evroobveznice

Izvor: Studio B, 30.Okt.2014, 22:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vujović: Idućeg meseca sporazum sa MMF-om i evroobveznice

Srbija se nada da će idućeg meseca finalizovati dugo iščekivani sporazum sa MMF-om i prodati evroobveznice vredne do dve milijarde evra po kamatnim stopama ispod četiri odsto, izjavio je ministar finansija Dušan Vujović.

Vujović je, takođe poručio, da očekuje da će recesijom pogođena srpska ekonomija iduće godine nadmašiti stopu rasta koju predviđa MMF, navodi britanska agencija Rojters.

Ministar je izrazio očekivanja da će sporazum sa Rusijom o gasu >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << pomoći u sniženju energetskih troškova kompanija, kao i da će srpski poljoprivrednici ostvariti korist od nedavne zabrane uvoza proizvoda iz EU u Rusiju.

"Procena je da ćemo iduće godine zabeležiti nulti ili jedva pozitivan privredni rast, zatim rast od 1,5 odsto u 2016. i 2,5 odsto u 2017. Verujem da bismo 2015. mogli ostvariti znatno bolji rezultat, zahvaljujući oporavku od poplava i drugim faktorima. Rast bi mogao da iznosi od 0,5 do 1,5 odsto", naveo je on u intervjuu Rojtersu.

Agencija podšeća da je, uz javni dug od gotovo 75 odsto bruto domaćeg proizvoda i fiskalni deficit iznad osam odsto, jasnije nego ikad da je Srbiji potrebna pomoć MMF-a, koji je ranije ove nedelje pozdravio odluku Beograda da smanji javnu potrošnju u cilju stabilizacije finansija. Navodi, takođe, da će idućeg meseca u srpsku prestonicu MMF poslati tim koji će voditi pregovore o zajmu, kao i da je Fond obustavio prethodne pregovore o kreditu za Srbiju u februaru 2012, nakon što Beograd nije uspeo da ispuni obećanja vezana za javnu potrošnju.

Beograd je obećao da će u naredne tri godine izvršiti rezove u javnom sektoru i smanjenje subvencija ukupne vrednosti od 1,4 do 1,5 milijardi evra, uz podizanje poreza na transport gasa kroz zemlju, u cilju spuštanja budžetskog deficita na održivih 2,0 do 2,5 odsto.

"Potrebno je da radimo na tome da javne kompanije u oblasti električne energije i gasa ostvare veću uštedu i da sredstva koja uštede preusmerimo u budžet", naveo je Vujović koji je prethodnih dana, u okviru srpske delegacije predvođene premijerom Aleksandrom Vučićem, učestvovao na investicionoj konferenciji u Londonu.

Da bi smanjila javni dug, Srbija će emitovati evroobveznice i iskoristiti oštar pad troškova zaduživanja vlada širom Evrope, budući da su centralne banke, uključujući Evropsku centralnu banku, snizile kamatne stope, napominje Rojters.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Vujović: Sporazum sa MMF sledećeg meseca

Izvor: Kurir, 31.Okt.2014, 13:28

Ministar je rekao da očekuje da će sporazum sa Rusijom o gasu pomoći u sniženju energetskih troškova kompanija, kao i da će srpski poljoprivrednici ostvariti korist od nedavne zabrane uvoza proizvoda iz EU u Rusiju..BEOGRAD - Ministar finansija Dušan Vujović izrazio je nadu da će Srbija idućeg...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.