Vujović: Dug Srbije porastao za 55 milijardi dinara

Izvor: SEEbiz.eu, 25.Apr.2015, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vujović: Dug Srbije porastao za 55 milijardi dinara

BEOGRAD - Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je u subotu da je stvarno zaduženje Srbije u prva tri meseca poraslo za 55 milijardi dinara od čega je 21,1 milijarda korišćena za pokrivanje deficita, a ostatak za povećanje likvidnosti.

"Potpuno su neosnovane i profesionalno i politički tvrdnje da je dug porastao za milijardu i po evra", kazao je Vujović na konferenciji za novinare povodom godinu dana od formiranja Vlade Srbije.

Vujović je rekao da je dug >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << 31. decembra 2014. bio 22,7 milijarde evra, izračunat po kursu na taj dan, što je bilo 70,9 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok je na karju marta, učešće duga u BDP poraslo za 2,4 odsto na 73,3 odsto, odnosno 24,2 milijarde evra.

"Ti podaci moraju da se čitaju pažljivo. Nije porastao dug za 1,5 milijardi kao što bi se moglo zaklučiti oduzimanjem ove dve cifre", rekao je on i naveo da je dug u dolarima ostao nepromenjen na nivou od 8,7 milijardi dolara, dok je duga u evrima porastao za 100 milona evra, u dinarima za 33 milijarde dinara, dok je duga u svim ostalim valutama porastao za 10 milijardi evra.

On je istakao da jedan od pozitivnih efekata reforme započetih prošle godine bolji rejting zemlje i smanjenje troškova zaduživanja.

Rekao je da bi konsolidovani deficit Srbije u 2015. godini mogao biti 4,8 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je skoro dva odsto manje od prošlogodišnjeg deficita koji je bio 6,6 odsto BDP-a.

"To je zasnovano na očekivanju smanjenja deficita budžeta na oko 160 milijardi dinara", kazao je Vujović na konferenciji za novinare povodom godinu dana od formiranja Vlade Srbije i podsetio da je u prva tri meseca ostvaren upola manji deficit nego što je dogovoreno sa Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Vujović je istakao da je Srbija nakon godinu dana rada vlade na dobrom putu i kada je reč o sadržini programa reformi i postignutim rezultatima, da nije ostvareno sve, ali da jeste mnogo od planiranog.

"U julu prošle godine, očekivanja analitičara bila su da će deficit na kraju 2014. godine iznositi 8,8 odsto BDP-a i da će se pogoršati i da će Srbija biti možda biti pred bankrotom", rekao je on.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.