Vučić sa Steinmeierom: Preko nekih granica ne možemo

Izvor: SEEbiz.eu, 28.Apr.2015, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić sa Steinmeierom: Preko nekih granica ne možemo

BEOGRAD - Odluka o otvaranju poglavlja u pregovorima s EU nije na Srbiji, već na evropskim partnerima, izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Tu se ne radi o reformama, već o odnosu s Prištinom, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa šefom nemačke diplomatije Frank Walterom Steinmierom.

"Radi se o nekim pitanjima iz Briselskog sporazuma, kao što je Zajednica srpskih opština, i nekim koja su izvan Briselskog sporazuma. >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << Daćemo sve od sebe da, čuvajući naše nacionalne i državne interese, postignemo sporazume tamo gde možemo", rekao je Vučić.

On je istakao da ima tema o kojima ne može ni da razgovara, a jedna od tih je da se prepusti 100 odsto hidropotencijala Gazivoda.

"Na to me niko na kugli zemaljskoj neće naterati. Ako neko želi dogovor, onda mora da to da pokaže, a odluka je na EU", rekao je premijer.

On je istakao da mu je posebna čast to što je dobio takve pohvale od Steinmeiera za reforme koje su sprovedene.

"Ako vam je savest čista, ako ste uradili sve, ako imate ovakve pohvale... Uradili smo puno, uradićemo još, ali postoje granice preko kojih ne možemo da pređemo", naglasio je Vučić.

On je ponovio da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova i da dijalogom s Prištinom želi uspostavljanje racionalnih i razumnih odnosa, ali tako da oni ne budu smentnja ni pretnja nikome na Balkanu.

Premijer Vučić izjavio je da Srbija i Nemačka u svojoj savremenoj istoriji trenutno imaju najbolje moguće odnose.

Naveo je da je nakon analize ekonomskih odnosa i trgovinske razmene i saradnje dve zemlje izvesno da je sve više nemačkih kompanija u Srbiji i da su one koje već posluju ovde veoma zadovoljne uslovima u kojima rade, što je potvrdio i Štajnmajer u razgovoru. Kako je naveo premijer, Srbija će, štiteći svoje nacionalne interese, da ubrza svoj evropski put, ali i dodao je da nije sve na Srbiji i da je "makar nešto na evropskim partnerima".

On je dodao da se nada da će rezultati koje je Srbija postigla biti priznati i poštovani u zemljama EU kao što su, veruje, poštovani od najznačajnije zemlje EU - Nemačke.

Vučić je zahvalio Steinmeieru što je uvek na Srbiju gledao kao na značajnu i važnu zemlju u Evropi i cenio njen uticaj i urađeno na očuvanju stabilnosti u regionu.

Ministar spoljnih poslova Nemačke, Steinmeier je izrazio uverenje da će ove godine biti napretka u otvaranju poglavlja u pregovorima Srbije i Evropske unije, uprkos preprekama koje treba prevazići.

Steinmeier je na konferenciji za novinare s premijerom Aleksandrom Vučićem rekao da će Berlin podržati u EU otvaranje pregovora o prvim poglavljima sa Srbijom.

"Uveren sam da će ove godine biti pomaka u otvaranju poglavlja, uprkos nekim preprekama koje treba prevazići", rekao je Štajnmajer.

Nemački ministar je, na pitanje novinara o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, rekao da je "izričito" odao priznanje Srbiji za doprinos naporima za normalizaciju odnosa.

"Ima još nekoliko otvorenih tačaka, ali nije samo Srbija za to odgovorna", rekao je Steinmeier i izrazio nadu da će Evropska komisija doprineti normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.