Vučić očekuje ove godine manje tenzija, bez obzira na obljetnicu Oluje

Izvor: SEEbiz.eu, 25.Jun.2017, 05:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić očekuje ove godine manje tenzija, bez obzira na obljetnicu Oluje

ZAGREB - Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je u subotu kako očekuje ove godine manje tenzija između Srbije i Hrvatske, bez obzira na skoru godišnjicu vojno redarstvene akcije Oluja, naglasivši da je i smanjivanje napetosti između dvije zemlje jedan od načina rješavanja problema.

"Nadam se da će bez obzira na godišnjicu Oluje biti manje tenzija nego je bilo prošle godine. Svako smanjivanje tenzija je konkretno rješavanje problema", rekao je Vučić u intervjuu >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << za Dnevnik HTV-a, dan nakon inauguracije u Beogradu na kojoj je bila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović što je Vučić ocijenio vrlo važnim za odnose Zagreba i Beograda.

"To je od velike važnosti za naše odnose. Time se pokazalo poštovanje prema Srbiji a i veliko poštovanje koje Republika Srbija ima prema Republici Hrvatskoj", rekao je Vučić.

Predsjednici Grabar-Kitarović sudjelovanje na Vučićevoj inauguraciji bio je prvi posjet Beogradu, a drugi dolazak u Srbiju nakon što se prošle godine s Vučićem, tada premijerom Srbije, sastala u Subotici gdje su potpisali tzv. subotičku deklaraciju o normaliziranju odnosa dviju država.

Istaknuvši da su odnosi Srbije i Hrvatske "uvijek bili i uvijek će biti kičma odnosa u regiji", Vučić je kazao kako se s hrvatskom predsjednicom dogovorio razgovarati o određenim problemima i "dva-tri pokušati riješiti u sljedećih šest mjeseci".

"Što se nas tiče mi smo spremni razgovarati o nestalim osobama kojih je i dalje mnogo na obje strane, rješavati sve probleme koje imamo i oko funkcioniranja pravosuđa i u regiji i na bilo kojoj razini. Mi smo spremni čak i otvoriti neka druga pitanja, a to je uređenje naših granica, dakle prije svega na Dunavu".

Vučić i Grabar-Kitarović u petak su u Beogradu imali i bilateralne razgovore i u odvojenim izjavama izrazili nadu da se odnosi Hrvatske i Srbije u dogledno vrijeme mogu poboljšati, a hrvatska je predsjednica poručila kako je vrijeme za iskorak u odnosima dviju zemalja.

Vučić je dužnost šefa države službeno preuzeo svečanom prisegom 31. svibnja u Skupštini Srbije nakon pobjede s 55,03 posto osvojenih glasova u prvom krugu predsjedničkih izbora 2. travnja.

"Važno je da imamo otvoreni dijalog, da pokazujemo poštovanje i da međusobno razumijemo stavove jedni drugih", naglasio je Vučić u intervjuu.

Upitan o problemu Agrokora, Vučić je kazao da to nije političko pitanje, ali je naglasio kako smatra da je to veliki problem i da dvije zemlje moraju pokušati koliko god mogu smanjiti teške eventualne posljedice koje mogu nastati odlaskom u stečaj tog koncerna.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.