Vučić: Cilj dve milijarde evra godišnje od turizma

Izvor: RTS, 23.Feb.2017, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Cilj dve milijarde evra godišnje od turizma

Sve više novca od turizma ostaje u Srbiji, sve smo atraktivniji za goste sa Zapada i za poslednje tri godine promet od turizma raste deset odsto godišnje, izjavio je premijer Aleksandar Vučić na Sajmu turizma u Beogradu. Cilj nam je da od turizma kroz pet godina uzimamo dve milijarde evra godišnje, istakao je Vučić.
Aleksandar Vučić je na beogradskom Sajmu turizma rekao i da bi u saradnji sa Crnom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Gorom, a u komplementarnoj ponudi, dve zemlje mogle da od turizma prihoduju i više od milijardu i po evra godišnje.

Kako je naveo, mi uz Crnu Goru, BiH i Makedoniju možemo da ponudimo mnogo toga, pre svega inostranim turistima i to nešto novo. Jer, kako je rekao, rast turizma u svetu je oko četiri odsto godišnje, u Evropi oko dva, a kod nas je to 13 odsto. 
"Ranije nismo umeli da vidimo gde su nam potencijali, a sada beležimo ukupan rast broja noćenja, povećanje broja domaćih turista, turista iz Rusije za 5,5 odsto, a iz Kine 12,9 odsto", naveo je premijer i u tom smislu pomenuo da će ubrzo biti uspostavljene direktne avionske linije sa Kinom, tačnije da će to biti nakon posete predsednika Srbije toj zemlji krajem marta, a da će onda uz uvođenje bezviznog režima rast broja turista iz Kine biti još povećan.
On je naveo i da će Mađarska davati posebne ulazne dozvole za Kineze od 48 sati, tako da će u tu zemlju iz Srbije kineski turisti moći lakše da uđu, na "siti brejk", i da tako provedu dva dana, od čega će koristi imati obe zemlje.
Razgovara se ozbiljno, dodao je, i s turoperatorima iz Rusije, a evidentno je da je sve više gostiju sa Zapada i taj se broj za poslednje tri godine uvećava 10 odsto godišnje.
Vučić je pomenuo i vaučere za letovanje građana u Srbiji, navodeći da je time oživeo domaći turizam. 

"Nekad su se meni i ministru Rasimu na toj ideji smejali", primetio je Vučić, dodajući da je za ideju čuo od slovačkog premijera Roberta Fica, koji mu je rekao da su i Srbija i Slovačka zemlje bez mora, te da zato moraju da imaju drugačiju turističku ponudu, ali i da svoje građane uvere da je lepo odmarati se u svojoj zemlji. 
"Oživeli smo našu turističku privredu", rekao je Vučić, apostrofirajući toplički kraj, Lukovsku i Prolom banju, i podsetivši da je ove godine za vaučere izdvojeno 70 miliona dinara više nego prethodne, a da je i interesovanje dva puta veće nego prošle godine.
Vučić je rekao da Beograd postaje najvažnija "siti brejk" destinacija, primetivši da je za to zaslužan i gradonačelnik Siniša Mali, između ostalog i zato što, kako je naveo, u glavnom gradu trenutno ima 470 javnih gradilišta, a pre tri godine su bila samo 54.
"Beograd postaje grad kranova, dizalica i radnika", primetio je Vučić i istakao da Vlada to želi i za Novi Sad, Niš i druge gradove u Srbiji jer će samo tako će moći da se govori o većem napretku.
Vučić je rekao i da nikoga u Srbiji ne treba da obeshrabri činjenica da ne izlazimo na more, jer je, ističe, stvar u usluzi, objektima, infrastrukturi i teškom i napornom radu.
Uz napomenu da je Srbija u prethodnom periodu izgubila mnoge banje, da su mnoge propale, Vučić je naglasio da je i to šansa za domaće i strane investitore koji bi mogli da ulažu u njihov oporavak.
Prošlogodišnja zarada od turizma više od milijardu evra 
Srbija je prošle godine od turizma zaradila milijardu i četrdeset dva miliona evra, istakao je premijer.  

Srbija je prošle godine od turizma zaradila 200 miliona evra više od Crne Gore, rekao je Vučić.
"Crna Gora ima predivno more, planinske vence, Skadarsko jezero, sve što jedna prelepa zemlja može da ponudi. Srbija se nije nikad isticala turizmom, to nije najvažnija privredna grana, ali smo u 2016. godini zaradili 200 miliona evra više nego Crna Gora od turizma", rekao je Vučić.
Vučić je na otvaranju Sajma, na kome će se predstaviti 1.100 izlagača iz 56 zemalja, među kojima su i Kina, Rusija i Indija, čestitao Beogradskom sajmu i Ministarstvu turizma na odličnim rezultatima. 
"Čuo sam da imamo pet puta više gostiju nego u Zagrebu, ostalih brojeva se i ne sećam", rekao je u šali Vučić ministru turizma Rasimu Ljajiću.
Kako je rekao, sve više novca od turizma ostaje u Srbiji, sve smo atraktivniji za goste sa Zapada i za poslednje tri godine promet od turizma raste deset odsto godišnje. 
Naveo je i da je prosečan rast turizma u svetu četiri odsto godišnje, u Evropi dva odsto, a u Srbiji je to 13 odsto.
Turisti u svetu traže nove destinacije
Turisti u svetu traže nove destinacije, to je i naša šansa, poručio je Vučić i dodao da i zbog toga saradnja na Balkanu mora biti bolja, jer samo saradnjom sve zemlje mogu da postignu rezultate koji će njihovim građanima omogućiti bolji život.

"Zato kao predsednik Vlade neću da prihvatam ideje o povratku u prošlost, sukobe, tenzije i nestabilnost. Daćemo sve od sebe, imaćemo i uspećemo da sačuvamo mir, sigurnost i stabilnost za sve na Zapadnom Balkanu", rekao je Vučić.
Vučić je rekao da zemlje Zapadnog Balkana imaju velike mogućnosti kad je reč o izlasku na treća tržišta u turizmu, ali da je za to potrebno unaprediti saradnju u regionu, jer nijedna zemlja neće moći da uspe sama.
Kaže da se svuda u svetu traže nove destinacije, što je prava prilika za Srbiju i ceo region.
"Oni koji najviše putuju, a to su pre svega Kinezi, po deset puta su bili u Parizu, Londonu, Beču, oni traže nove destinacije, a naše područje, region Zapadnog Balkana i Srbija, jesu područja koja oni žele da vide. Naše je da garantujemo punu stabilnost, da pokažemo gostoljubivost, da pokrijemo sve destinacije infrastrukturno, da imamo najbolje kapacitete, pa ćete videti kako brojevi mogu da rastu", rekao je Vučić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Crna Gora ima more, ali Srbija zaradila više

Izvor: Mondo, 23.Feb.2017

Premijer Aleksandar Vučić saopštio je da je zarada od turizma u 2016. godini bila 1,42 milijardi evra, ističući da je to za 200 miliona evra više od Crne Gore, koja ima more. "Da privučemo kineske turiste", poručuje premijer...Foto: Mondo/ Goran Sivački..  "Crna Gora ima predivno more, planinske...

Nastavak na Mondo...

Vučić: Cilj dve milijarde evra godišnje od turizma

Izvor: BKTV News, 23.Feb.2017

Cilj nam je da od turizma kroz pet godina uzimamo dve milijarde evra godišnje, rekao je danas premijer Aleksandar Vučić. ..On je na beogradskom Sajmu turizma rekao i da bi u saradnji sa Crnom Gorom, a u komplementarnoj ponudi, dve zemlje mogle da od turizma prihoduju i više od milijardu i po evra...

Nastavak na BKTV News...

Crna Gora: Registrovana 54 milionera

Izvor: Capital.ba, 24.Feb.2017, 11:16

PODGORICA, U Crnoj Gori ima 54 milionera, a najbogatiji među njima je građanin čiji je štedni ulog blizu 14 miliona evra. “Na kraju prošle godine, 54 građanina imalo je depozite od milion i više evra. Prema raspoloživim podacima dostavljenim od banaka, najveći pojedinačni depozit građana...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.