Hrvati kreću u ofanzivu, spisak podugačak

Izvor: B92, 24.Avg.2017, 08:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvati kreću u ofanzivu, spisak podugačak

Hrvatska se ove jeseni pretvara u ogromno gradilište, počinju projekti vredni skoro devet milijardi kuna (1,2 milijarde evra).

Uprkos protivljenjima iz Sarajeva, jesen bi trebalo da donese zahuktavanje radova na gradnji Pelješkoga mosta.

To je informacija koju su za hrvatski Jutarnji list neslužbeno potvrdili u vladinim krugovima, u kojima podsećaju da je upravo projekat drumskog povezivanja Dubrovnika s ostatkom države i EU jedan od najvažnijih projekata koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bi trebalo da se sufinansira novcem iz fondova Unije.

Za to je, naime, ukupno ugovoreno više od četiri milijarde kuna.

Intenziviranje radova na gradnji Pelješkoga mosta samo je deo poslova koji do kraja godine čekaju Vladu Andreja Plenkovića. Štaviše, istraživanje, koje se temelji i na programu rada Vlade, i na medijskim istupima premijera i ministara, pokazuje da Banske dvore na jesen čeka pozamašan posao upravo na infrastrukturnim projektima.

Na primer, planira se intenziviranje radova na LNG terminalu u Omišlju na Krku, čiji je završetak predviđen za 2019. godinu, rekonstrukcija postojećeg i gradnja drugog koloseka železničke pruge na deonici Dugo Selo - Križevci, kao i gradnja nove železničke pruge za prigradski promet na deonici Gradec - Sveti Ivan Žabno.

Među važnijim projektima su i nastavak ulaganja u aerodrome Dubrovnik i gradnja terminala za pretovar rasutih tereta u Luci Osijek. Značajno mesto među planiranim projektima ima i gradnja Centra za upravljanje otpadom u Biljanima Donjim u Zadarskoj županiji te uspostava celovitog i održivog sistema upravljanja u Šibenskoj županiji.

Za realizaciju svih tih projekata, uključujući i Pelješki most, ugovoreno je sufinansiranje iz fondova Unije, i to oko 8,8 milijardi kuna.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.