Vraća se nada: Da li je najgore prošlo?

Izvor: B92, 29.Nov.2015, 14:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vraća se nada: Da li je najgore prošlo?

Jači rast od očekivanog nekih ekonomija jugoistočne Azije podstiče optimizam da je najgore privredno usporavanje možda završeno.

Međutim, visok dug i slab izvoz postavljaju izazove kreatorima ekonomskih politika da održe taj zamajac u svetlu najavljenog podizanja američkih kamatnih stopa.

Filipini su u trećem tromesečju ove godine zabeležili godišnji rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 6,0 odsto u odnosu na 5,8 procenata iz drugog kvartala, prenosi agencija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Rojters.

Godišnji rast BDP-a su takođe evidentirali Indonezija i Tajland, dve najveće privrede u tom regionu, zahvaljujući čemu je prosečan rast celokupnog regiona, od oko 500 miliona stanovnika i zajedničkog BDP-a teškog 2,2 biliona dolara, prema podacima kompanije Kapital ekonomiks dostigao 4,2 odsto.

Zvaničnici od Bangkoka do Džakarte požurili su da ubrzanje privrednog rasta i jačanje potrošačkog poverenja protumače kao dokaz da je najgori period usporavanja od krize iz 2009. gotov.

"Verujemo da je rast iz trećeg kvartala prekretnica", rekao je guverner indonežanske centralne banke, Agus Martovardodžo.

Ekonomisti i preduzetnici, međutim, nisu tako optimistični.

Privredno usporavanje Kine i recesija u Japanu, vodećim tržištima u regionu, visoka zaduženost domaćinstava i preduzeća i rizici od tržišnih turbulencija kada SAD podignu kamatne stope, faktori su koji mogu da ugroze budući privredni rast u jugoistočnoj Aziji, smatraju ekonomisti.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Rast BDP u trećem kvartalu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Nov.2015, 13:34

Realni rast bruto domaćeg proizvoda u trećem kvartalu 2015. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio je 2,2 odsto, ali je u trećem ovogodišnjem tromesečju zabeležen pad BDP od 0,4 odsto u odnosu na prethodni kvartal, saopštio je Republički zavod za statistiku...Posmatrano po...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.