Vlahović: Vučićeve mere su dobre i prvi korak ka neophodnim reformama

Izvor: Telegraf.rs, 19.Sep.2014, 08:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlahović: Vučićeve mere su dobre i prvi korak ka neophodnim reformama

- S druge strane dobro je da se vlada nije opredelila za dalje podizanje PDV-a, jer bi to dodatno ugrozilo ionako krhku privrednu aktivnost. Dakle, sve ovo bi trebalo da doprinese stabilizaciji javnih finansija, i da bude uvod u suštinske strukturne reforme, pri čemu je restrukturiranje javnog sektora osnovni zadatak - rekao je predsednik Saveza ekonomista Srbije

Predlog mera koje je premijer Aleksandar Vučić večeras izneo je korak u dobrom pravcu, ocenio je predsednik Saveza >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << ekonomista Srbije (SES) Aleksandar Vlahović.

Vučić je sinoć izneo set mera koje obuhvataju smanjenje plata i penzija većih od 25.000 dinara, oštru borbu protiv sive ekonomije, otpuštanje viška ljudi u administraciji, zatim smanjivanje subvencija pojedinim javnim preduzećima i jačanje privatnog sektora.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Vlahović je Tanjugu rekao da su ove mere prvi korak u stvaranju pretpostavki za reforme.

- Za mene ovo nije neočekivano. Jasno je da je fiskalna konsolidacija prvi korak, i da ona sama po sebi nije reforma, ali je stvaranje pretpostavki za reforme – rekao je Vlahović Tanjugu.

On je dodao da je sigurnio da bi potreba za smanjenjem plata i penzija bila mnogo manja, da se u ovaj set mera i strukturne reforme krenulo ranije.

Prema njegovim rečima, očigledno je da su budžetski deficit i stanje javnog duga na visokom nivou i da je neophodno dramatično smanjiti rashode. S obzirom da su uštede moguće jedino na velikim brojevima, kaže on, nije neočekivano smanjenje plata i penzija.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

- S druge strane dobro je da se vlada nije opredelila za dalje podizanje PDV-a, jer bi to dodatno ugrozilo ionako krhku privrednu aktivnost. Dakle, sve ovo bi trebalo da doprinese stabilizaciji javnih finansija, i da bude uvod u suštinske strukturne reforme, pri čemu je restrukturiranje javnog sektora osnovni zadatak – objasnio je Vlahović.

Vlahović je rekao i da je dobro što su se na spisku mera našla i javna preduzeća, jer su ona, kao i firme u restrukturiranju, “rak rana” srpske privrede.

Vlahović je podsetio da je pozitivan korak i nedavno usvajanje Zakona o radu, te pomeranje starosne granice za odlazak u penziju.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Sada se najavljuje i borba protiv sive ekonomije, a pre svega u delu akciznih roba, a trebalo bi pridodati i reformisanje javnih preduzeća pri čemu će to zahtevati vreme. Ne može se sve uraditi u periodu koji se meri mesecima, već je per reč o godinama. Ali, vlada je bar pokazala iskrenost u nameri da reformiše sektor javnih preduzeća. Prvi signal bi bila smena svih direktora tamo gde se ostvaruju najveći gubici – rekao je sagovornik Tanjuga.

Profesionalizacija upravljanja, departizacija, korporativizacija, rešavanje pitanja viška zaposlenih u javnim preduzećima, to je sve što očekujem da će uslediti u narednom periodu, istakao je Vlahović.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vlahović: Vučić napravio prvi korak ka reformama

Izvor: Capital.ba, 19.Sep.2014

BEOGRAD, Prijedlog mjera koje je premijer Aleksandar Vučić sinoć iznio je korak u dobrom pravcu, ocijenio je Predsjednik Saveza ekonomista Srbije (SES) Aleksandar Vlahović. „Za mene ovo nije neočekivano. Jasno je da je fiskalna konsolidacija prvi korak, i da ona sama po sebi nije reforma, ali...

Nastavak na Capital.ba...

Reakcije na novi set ekonomskih mera

Izvor: RTS, 19.Sep.2014

Mere koje je sinoć predstavio premijer Aleksandar Vučić su teške, ali nužne, ocenjuju političari, diplomate i ekonomski analitičari...Ministar rada Aleksandar Vulin rekao je da su mere koje je predstavio premijer Aleksandar Vučić očekivane i teške, ali i jedino moguće rešenje da bi građani...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.