Vlada pomaže gazdinstva u Čačku

Izvor: B92, 02.Mar.2015, 14:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada pomaže gazdinstva u Čačku

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković najavila je u Čačku pomoć u semenu i đubrivu za 320 ovdašnjih poljoprivrednih gazdinstava.

"Imajući u vidu obim radova koje je neophodno sprovesti i ograničena sredstva kojima raspolažemo moramo napraviti prioritete", kazala je Bogosavljević Bošković i podsetila da su prošlogodišnje poplave pričinile veliku štetu i napravile ogromne probleme, otvorile nasipe, stvorile klizišta, ali i uništile ili oštetile >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << infrastrukturu.

Građani Čačka imaju velike teškoće zbog toga, ukazala je ministrka u izjavi medijima i precizirala da je sa predstavnicima Srbijavoda i Direkcije i čačanske lokalne samouprave, definisala dva problema.

"Najteža situcija je na Ljubić keju zbog kanala koji je ispunjen vodama iz septičkih jama, što predstavja i ekološki problem, ali ćemo zajedničkom i koordiniranom akcijom to rešiti", poručila je Bogosavljević Bošković.

Plan je, kako kaže, da se u najkraćem mogućem roku izradi elaborat za sanaciju kanala koji će zajednički raditi ministarstvo, čačanska Gradska uprava i Srbijavode.

Drugi problem su zaštitni nasipi desne obale Zapadne Morave, jer je područje nizvodno prema Kraljevu pretrpelo velike štete u poplavama.

Uoči setvene sezone poljoprivrednici su opravdano zabrinuti, strahuju od novih kiša jer bi sada i manje padavine mogle prouzrokovati velika oštećenja, ocenila je ministarka poljoprivrede.

"Dogovorili smo se da reagujemo u najkraćem mogućem roku, pripremimo projektnu dokumentaciju i započnemo radove na sanaciji nasipa, kako bi proizvođači bili sigurniji prilikom zasejavanja svojih njiva", istakla je Bogosavljević Bošković preciyirajući da će ta dva urgentna problema biti rešena veoma brzo.

Prema njenim rečima, sredstva za pomenute poduhvate će biti obezbeđena zajedničkim naporima ministarstva i lokalne samouprave.

Bogosavljević Bošković je rekla da je prošle godine za uređenje obale nizvodno od Ljubić keja opredeljeno 36 miliona dinara, a ove godine je iz republičkog budžeta - odnosno Direkcije za vode namenjeno 20 miliona dinara, što je bilo predviđeno za redovne aktivnosti, odnosno uređenje obala.

"Kada su u pitanju ova dva pomenuta projekta, tek ćemo dobiti konkretne podatke koliko je sredstava potrebno, ali smo spremni da rešimo ovaj veliki problem, građana Čačka i svih poljoprivrednika od Zablaća prema Kraljevu", rekla je Bogosavljević Bošković.

Ona je napomenula da se nastavlja program pomoći poljoprivrednicima oštećenim u poplavama u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za ishranu i poljoprivredu (FAO), koji je vredan osam miliona evra.

Bogosavljević Bošković je podsetila da se ovaj poduhvat sprovodi od oktobra prošle godine, a do sada je podršku dobilo oko 10.000 gazdinstava u 24 opštine, odnosno pomoć u vidu semenskog materijala, mineralnog đubriva, stočne hrane.

"Sada je na redu nova tranša pomoći, a poljoprivredni proizvođači će dobiti seme i đubrivo za prolećnu setvu. Poduhvat je počeo da se sprovodi pre nekoliko dana u Loznici, a planirano je da pomoć dobije 320 ovdašnjih poljoprivrednih gazdinstava", podsetila je ministarka navodeći da je u proteklom periodu njih 1.590 dobilo neki vid podrške.

Bogosavljević Bošković je rekla da će pomoć dobiti i ona domaćinstva koja nisu dobila podršku po oceni opštinskih pomoći.

Ministarka je najavila da će proizvođači imati priliku da apliciraju i za pumpe za navodnjavanje, kosačice, sejalice i drugi opremu, koje su obezbeđene u prethodnom periodu.

Upitana šta će biti sa kanalom za navodnjavanje u Čačku , ministarka je rekla da je pripremljeno 14 projekata koje finansira Fond iz Abu Dabija, a među njima je i kanal Parmenac - Katrga, nakon čega će biti raspisan tender za izvođača radova i rekonstrukciju na terenu.

Bogosavljević Bošković je najavila da će Vlada Srbije i Ministarstvo poljoprivrede u narednom periodu posebno stimulisati stočarsku proizvodnju, jer je ova grana poljoprivrede na istorijskom minimumu.

"Opredeljena su značajna sredstva za podršku ovoj proizvodnji, a za pojedine mere smo obezbedili dodatna sredstva, tako da ove godine premije za mleko iznose, odnosno priplodne krave iznose 25 umesto 20 hiljada, priplodne krmače sedam, a bilo je pet hljada", navela je Bogosavljević Bošković.

Ona je rekla da neće biti zapostavljene ni druge poljoprivredne grane, a akcenat će biti stavljen na mala poljoprivredna gazdinstva.

"Poljoprivreda je motor razvoja Srbije, zbog čega pokušavamo da privučemo investitore, a već smo napravili sporazumm sa italijanskom kompanijom za proizvodnju organske hrane", rekla je ministarka.

"Čačanski kraj ima dobar geografski položaj, povoljne meteorološke uslove, poznat je po proizvodnji voća, tako da ovdašnji poljoprivrednici, kada je u pitanju proizvodnja, treba da se vode prema svojim stečenim iskustvima", zaključila je Bogosavljević Bošković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.