Vlada pokreće ukidanje upotrebe pečata

Izvor: SEEbiz.eu, 03.Maj.2016, 21:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada pokreće ukidanje upotrebe pečata

ZAGREB - Vlada bi u srijedu trebala pokrenuti jednu od najavljivanih reformskih mjera kojom želi olakšati uvjete poslovanja i stvoriti bolju investicijsku klimu, a to je ukidanje upotrebe pečata.

Vlada, na čijoj je sjednici u srijedu na dnevnom redu Zaključak o reformskoj mjeri ukidanja upotrebe pečata, smatra da će ukidanje upotrebe pečata iz poslovne prakse doprinijeti modernizaciji poslovnih procesa i poboljšanju usluga tijela državne uprave građanima, uz istodobno >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << podupiranje gospodarstva kroz stvaranje jednostavnijeg poslovnog okruženja.

Tom mjerom Vlada kani postići višestruke uštede u javnom i privatnom sektoru u procedurama koje zahtijevaju upotrebu pečata.

Mjerenjem Standard Cost Modelom u sklopu Akcijskog plana za smanjenje administrativnog opterećenja gospodarstva, izračunato je administrativno rasterećenje od gotovo šest milijuna kuna na primjeru ukidanja pečata u procesu pokretanja poslovanja, odnosno osnivanja 22.970 j.d.o.o-a i d.o.o.-a s jednim osnivačem.

Prema podacima iz izvještaja Doing Business Svjetske banke, u postupku pokretanja poslovanja od svih članica Europske unije pečat uz Hrvatsku upotrebljavaju još samo Irska i Grčka. U vladi smatraju kako to govori u prilog ukidanju pečata kao jednog od preduvjeta modernizacije sustava državne i javne uprave te nastavka izgradnje sustava elektroničkih usluga građanima i gospodarstvu.

Usvajanjem Zaključka o reformskoj mjeri ukidanja upotrebe pečata, ostvaraju se preduvjeti za daljnje radnje koje uključuju usvajanje zakona kojima se ukida obveza upotrebe pečata.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.