Višak budžetskih prihoda u investicije

Izvor: Beta, 27.Mar.2015, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Višak budžetskih prihoda u investicije

BEOGRAD, 27. marta 2015. (Beta) - Fiskalni savet ocenio je u petak da, čak i ukoliko bi se prikupili nešto veći prihodi budžeta u ovoj godini po osnovu suzbijanja sive ekonomije, to bi trebalo da bude rezerva u slučaju proklizavanja u sprovodjenju preostalih reformskih mera.

Savet je podsetio da je u sporazumu sa MMF-om i definisano da se eventualno veći budžetski prihodi prevashodno koriste za smanjenje fiskalnog deficita i javnog duga, a ukoliko se stvori fiskalni prostor višak >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << prihoda bi se mogao upotrebiti i za javne investicije.

U saopštenju Fiskalnog saveta se navodi da je u februaru na nivou opšte države zabeležen budžetski deficit od 11,9 milijardi dinara, što je delom posledica smanjenja rashoda - usled sprovedenih mera fiskalne konsolidacije i očekivano manjih rashoda za plate i penzije, ali i "izuzetno neefikasnog izvršenja javnih investicija".

Posmatrano po nivoima vlasti, u budžetu Republike ostvaren je manjak od 12,3 milijarde dinara, dok su ostali nivoi vlasti zbirno zabeležili blagi suficit od 400 miliona dinara.

"I javni prihodi su realizovani u nešto većem iznosu - uglavnom usled jednokratnog rasta neporeskih prihoda i bolje naplate akciza na duvanske proizvode", naveo je Fiskalni savet.

Procena saveta je da će u prvom kvartalu ove godine deficit opšte države verovatno iznositi 25 do 30 milijardi dinara, što je dvostruko manje od cilja koji je predvidjen sporazumom sa MMF-om (55,7 milijardi dinara).

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.