Veliki skok - stižu li bolji dani na naftu?

Izvor: B92, 09.Okt.2015, 10:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki skok - stižu li bolji dani na naftu?

Cene nafte su nastavile rast u očekivanju rasta tražnje i pada proizvodnje nafte u SAD i smanjenja prekomernih zaliha koje više od godinu pritiskaju tržište.

U prepodnevnoj trgovini u Aziji, cena američke "lake" nafte (WTI) za isporuke u novembru porasla je za 0,99 centi, na 50,42 dolara, dok je sirova nafta "brent" za novembarske isporuke koštala 0,85 centi više, odnosno 53,90 dolara po barelu, prenosi Frans pres.

Cene obe vrste nafte su u periodu april-septembar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pale na šestogodišnji minimum zbog bojazni od prekomernih globalnih zaliha, usporavanja kineske privrede i očekivanog podizanja kamatnih stopa u SAD, navodi francuska agencija.

Ipak, cene nafte su u poslednjih nekoliko dana blago porasle, jer je američka Uprava federalnih rezervi (Fed) nagovestila da će odložiti podizanje kamatnih stopa, koje bi ojačalo vrednost dolara i učinilo naftu izraženu u toj valuti skupljom za kupce koji koriste druge valute.

Generalni sekretar Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), Abdala Salem el-Badri, izjavio je juče da se očekuje da će globalna tražnja nafte porasti u ovoj godini više od projektovanog.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.