Velike firme jače od Zakona o radu: Novi zakon ne važi za ove firme

Izvor: NaDlanu.com, 22.Jul.2014, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velike firme jače od Zakona o radu: Novi zakon ne važi za ove firme

Za oko 100.000 zaposlenih u javnim preduzećima i dalje će važiti povlastice koje im donose potpisani kolektivni ugovori.

Nova pravila koja donose izmene Zakona o radu osetiće odmah samo oni koji rade kod privatnika.

Kako je potvrđeno u Ministarstvu rada, i posle izmena, Zakon o radu biće samo donja granica onoga što radniku može da omogući poslodavac. A sve iznad toga garantuju im kolektivni ugovori.

Šta od povlastica imaju oni kojima je poslodavac >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << država? Tako zaposleni u „Putevima Srbije“, koji su kolektivni ugovor obnovili 25. aprila, imaju pravo na regres od 37.920 dinara.

I „Srbijagas“, zvanično najveći srpski gubitaš sa 50 milijardi dinara minusa, ima kolektivni ugovor, koji za rad praznikom predviđa naknadu od 150 odsto. U „Srbijagasu“ nismo mogli da dobijemo odgovor da li će poslovodstvo inicirati promenu kolektivnog ugovora zbog izmene zakona.

Slično su reagovali i u PTT Srbija, čiji generalni direktor Milan Krkobabić takođe nije hteo da odgovori da li će menjati kolektivni ugovor. Početkom godine, u jeku rasprave o izmenama Zakona o radu Krkobabić se hvalio kako je sa sindikatima firme potpisao socijalno najodgovorniji kolektivni ugovor, koji će važiti tri godine. Taj ugovor radniku garantuje 15 odsto veću zaradu za radu u dve smene.

I „Železnice Srbije“, koje za plate dobijaju pare iz budžeta, imaju kolektivni ugovor, ali ne tako povoljan za radnike kao u ostalim JP. U ovoj firmi se može čuti da će se zatražiti novi pregovori oko kolektivnog ugovora.

PROSEK PLATA

62.000 dinara prosečna plata u javnim preduzećima

39.000 dinara prosečna plata u privatnim firmama

EFEKTIVAN RAD U TOKU DANA

3,45 sati javna preduzeća i administracija

7,18 sati privatne firme

izvor: blic

Nastavak na NaDlanu.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.