Velika suša donosi NOVA POSKUPLJENJA, ali jedna namirnica će biti JEFTINIJA

Izvor: Blic, 24.Jul.2017, 06:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velika suša donosi NOVA POSKUPLJENJA, ali jedna namirnica će biti JEFTINIJA

Više cene žitarica, mleka, stočne hrane, ali i prodaja stoke po znatno nižim cenama - posledice su koje nas očekuju ako se period suše nastavi, smatraju stručnjaci.

Najavljen tropski talas u narednom periodu može doneti mnoge probleme srpskoj poljoprivredi, pa tako, ukoliko ne padne preko potrebna kiša, suva zemlja i vrtoglavo visoke temperature loše će se odraziti na srpsku poljoprivredu.

Vukosav Saković, direktor Udruženja “Žita Srbije” rekao je za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << “Blic” da srpski poljoprivrednici ne mogu očekivati rekordan prinos kao što je bio prošle godine.

- Još uvek se ne radi o elementarnim katastrofama, ali ako bi se ovakvo vreme nastavilo i proširilo na celu zemlju, prognoza nije dobra. Sušom je pogođen deo Banata i Negotinska Krajina. Bačka je redovno dobijala kišu, Srem pomalo, dok centralna Srbija ima više padavina nego što je potrebno - ocenio je Vukosav Saković.

Trenutno stanje, smatra on, kaže da će prinosi biti na nekim višegodišnjim prosecima - suša trenutno liči na 2015. godinu, ali smo još uvek daleko od katastrofalne suše 2012. godine.

Kada je reč o mogućem rastu cena, Saković kaže da je veći problem što će Srbija imati manje robe za izvoz.

- Sušu ćemo više osetiti kroz smanjene količine koja je predodređena za izvoz, nego kroz enormni rast cena. Ukoliko se suša nastavi u narednih deset dana, u nekim delovima zemlje biće izvesno manji rod - objašnjava Saković.

Manja proizvodnja za 10 odsto

Agroekonomski analitičar Milan Prostran ocenio je da poljoprivrednici ove godine mogu očekivati nižu proizvodnju nego lane i to za pet do deset odsto proizvodnje.

- Najveći uticaj na fizički obim proizvodnje ima kukuruz, on je danas odlučujuć. Ukoliko kukuruz i+omane, imaćemo bićemo u velikom minusu - priča Prostran.

Kako kaže, za očekivati je da dođe do izvesnog pomeranja cena naviše.

- Cena pšenice je malo porasla, te je zasigurno da će cena žita porasti ukoliko ne bude padavina - kaže Prostran.

Pšenica, kukuruz, ulje, šećer, soja - proizvodi su na čiju cenu utiču svetska kretanja, smatra naš sagovornik. Ipak, po njegovom mišljenju, soja će najviše nastradati.

- Preko 200.000 hektara soje je zasađeno! Suncokret, s druge strane, bolje izdržava sušu, kukuruz tek u drugoj polovini jula formira klip, a soja tada formira i puni mahune - objašnjava agroekonomski analitičar Prostran.

Skuplja stočna hrana - jeftinije meso

On je još dodao da osim Srbije, zbog visokih vrućina trpe usevi i u Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj i Hrvatskoj.

Rast cene žitarica poskupeće i stočnu hranu. Tada, javiće se novi problemi za srpskog seljaka, ocenjuju veterinari.

- Skuplja cena žitarica automatski podiže i cenu stočne hrane. Paradoksalno je, ali, ukoliko hrana poskupi, stoka će biti jeftinija. Narod neće imati novca da prehrani stoku, te će je onda prodavati po bagatelnim cenama - kaže dr vet. med. spec Čedomir Janković.

S obzirom da Srbija ima tri sušne godine, pa jednu “normalnu”, on takođe smatra da polako ali sigurno postaje  besmisleno sejati kukuruz, jagodu, malinu, a nemati zalivni sistem.

Pored poskupljenja stočne hrane, velike vrućine povećavaju šansu i od toplotnog udara.

- Duga ispaša na livadama preko dana može prouzrokovati da krave dobiju toplotni udar. To dalje implicira da krave od pretrpljenog stresa i šoka daju i do 30 odsto manje mleka - zaključuje dr Janković.

Osim toplotnog udara, do smanjenja količine ali i rasta cene mleka uticaće upravo - poskupljenja stočne hrane.

- Ukoliko seljak nema sredstava da prehrani stoku, ili će je prodati ili poslati u klanicu. To automatski smanjuje broj grla a samim tim smanjuje se i količina mleka - objasnio je dr Janković.

Ako bi se to desilo, mogao bi nas zadesiti scenario iz sušne 2012. godine, kada su mleko i mlečni proizvodi domaćih proizvođača poskupeli za dva odsto.

(A. Janković)

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.